+38 063 95 995 06
Статті

Як розпланувати вдалу зйомку при заході сонця

В цій статті ви отримаєте кілька підказок для вдалого планування та проведення портретних зйомок при заході сонця. Також ви навчитесь робити кадри, які сподобаються вашим клієнтам.


planning-sunset-portrait-session-01.jpg

Плануйте заздалегідь


Багато фотографів почуваються перевантаженими, коли починають знімати портрети професійно чи для себе.


Де краще знімати? Як ставити людей? Який об'єктив використати? Які налаштування обрати? Коли фотографувати? Що сказати, щоб викликати певні емоції?


План додасть вам впевненості і допоможе прискорити вирішення проблем. Це не обмеження, бо часто найкращі кадри є незапланованими, це скоріше щось, що додасть впевненості і напрямку руху, якщо вам бракуватиме натхнення.


Ось наш приблизний план для всіх фотосесій при заході сонця, неважливо чи це веслля, сімейні портрети, виїзні зйомки новонароджених чи портрети вагітних.  Наші західні портретні сесії завжди розпочинаються за годину до заходу сонця. 


Цей план має подвійну користь - він не лише скеровує і додає впевненості, а і допомагає по максимуму використати кожний етап заходу сонця відповідно до локації. 


planning-sunset-portrait-session-04.jpg

Крок 1: розвідайте все заздалегідь


Заплануйте прибути принаймні на 20-30 хвилин раніше, щоб розвідати нове місце. Ніколи не знаєш, яка чудова лінія світла чи промінь можуть бути просто за рогом, тому варто приїхати трохи раніше, щоб мати час на пошуки чогось особливого. Крім цього, клієнтам приємно, коли ви прибуваєте раніше та зустрічаєте їх. 


Крок 2: оцініть локацію


Почніть оцінювати локацію, даючи відповіді на кілька запитань: 

- Де якісь затінені точки, з яких можна було б почати? З затінку добре починати, коли сонячне світло ще дуже яскраве і жорстке. 


- Яка найвища точка локації? Якщо ви знаходитесь в гарному місці, це дасть змогу зафіксувати фінальні моменти заходу сонця та максимально використати золоте світло.

- Де найбільш вражаюче місце для заходу сонця? Це буде місцем, де ви можете отримати найкращі і фінальні кадри, воно може бути останнім у вашому маршруті.


Відповівши на ці питання, ви можете накинути приблизний чи детальний маршрут. Це означає, що ви матимете напрям руху і зможете впевнено переміщати клієнтів по локації.


planning-sunset-portrait-session-05.jpg

Крок 3: знімайте при найкращому світлі


Щоб впіймати найкраще світло, ви можете дотримуватись такої ж моделі:

  1. Затінок
  2. Фільтроване світло
  3. Силуети
  4. Захід сонця
  5. Сутінки

Розглянемо цей план детальніше, з розрахунком, що захід сонця о 21:00:


19:40  – Прибуття, вивчення і оцінка локації

20:00  – Прибувають клієнти, розповідаєте їм про плани і локацію. 


20:10 – ЗАТІНОК


Починайте з кадрів в мальовничій точці затінку, яку ви вже знайшли. Тут ми любимо робити кілька формальних кадрів, як нижче, оскільки зазвичай клієнти люблять такі фото, але не хочуть їх друкувати. Більш вражаючі кадри прибержіть для зйомки з пейзажем.


planning-sunset-portrait-session-02.jpg

planning-sunset-portrait-session-03.jpg

20:25 – ФІЛЬТРОВАНЕ СВІТЛО


Опісля ви можете переміститись, щоб зробити будь-які кадри, на яких хочете бачити сонце, але його можна профільтрувати деревами тощо. Наприклад:


planning-sunset-portrait-session-05.jpg

planning-sunset-portrait-session-06.jpg

20:40 – СИЛУЕТИ


Приблизно 10-20 хвилин перед заходом зазвичай найкращий час для силуетних фото. Оскільки силуетні фото вимагають зйомки з низького кута, ви не зможете зробити кадри в повний ріст пізніше. 



planning-sunset-portrait-session-09.jpg

Photograph by Sunlit Studios

20:50 – ЗАХІД СОНЦЯ


В цей час світло буде золотим - тому ви маєте бути на вашій фінальній точці. Зробіть все, щоб якнайкраще зняти гарне м'яке світло, можете навіть розмістити клієнтів на відкритому просторі, якщо вмієте контролювати промені. Ми намагаємось зробити багато варіацій в цю пору - пейзаж, до поясу, крупні портрети. Зараз ми можемо створити серії для друку з однаковим золотим світлом.


planning-sunset-portrait-session-11.jpg

planning-sunset-portrait-session-12.jpg

planning-sunset-portrait-session-13.jpg

21:00 – СУТІНКИ


Сонце вже сіло, але ви ще маєте вікно 15 хвилин, щоб зазнімкувати чарівні кольори сутінків. Оскільки сонце вже не випромінює жорсткого світла, ви можете використати зони локації, які до цього були засвічені.


planning-sunset-portrait-session-14.jpg

Photograph by Sunlit Studios

planning-sunset-portrait-session-16.jpg

Автор: Alana Orth