+38 063 95 995 06
Статті

5 способів порушити правила композиції



У фотографії, як і в реальному житті, бувають випадки, коли є сенс порушувати правила. Незалежно від того, наскільки об’ємна ваша фотографія, ви мабуть завжди дотримуєтесь правил композиції, ймовірно, ваші фотографії виглядають занадто ідеально, а отже, трохи нудно.


Щоб вийти за рамки і зробити щось більш інноваційне, ви можете подумати про порушення деяких правил, яких зазвичай дотримуються фотографи.

Наступні 5 порад допоможуть вам переосмислити ідеї для зйомки та стати більш досвідченими у своїх навичках композиції:


Порушити правило третини


Основне правило композиції - це те, що добре знають усі фотографи. Це правило говорить, що ми повинні розділити наш кадр на третини, а потім розмістити об’єкт на перетині ліній. Ці перехрестя називають «солодкими плямами», і вони, як передбачається, найбільше радують око. Однак це не завжди повинно бути так.


Нестандартні образи також можна створити, розмістивши об’єкт у самому центрі, особливо коли є симетрія або якщо ви хочете драматично підкреслити важливість теми. Порушене правило третини може працювати в будь-якому жанрі - портрети, пейзажі із центральною композицією.


Photo by Tim Foster

Нахилити камеру


У ландшафтній та архітектурній фотографії (а іноді й у портретній) дуже важливим правилом композиції є підтримка прямолінійної лінії горизонту.


Однак порушення цього важливого правила може призвести до незвичайних та динамічних образів із сильним відчуттям руху. Нахил також додає композиції руху і це добре працює, коли є сильний горизонтальний елемент, який може стабілізувати композицію. Слід пам’ятати, що з нахилом, яким би він не був, слід не перестаратися. Є сенс його використовувати лише в тому випадку, якщо він покращує фотографію.


Фото Daniel Delle Donne

Створити вільний простір


Фотографи часто намагаються заповнити свої кадри та максимально наблизитись до предметів, щоб не показувати фоновий елемент, який можливо не належить їх ідеї. Однак, залишаючи багато вільного простору навколо предмета, іноді можна отримати протилежний ефект.


Вільний простір дозволяє суб'єкту "дихати", а також спрямовує погляд глядача на центральну частину фотографії. У той же час, зробити об’єкт "маленьким" іноді може бути метою розповіді, особливо якщо ви намагаєтесь зобразити відчуття масштабу.


Фото Joanna Kosinska

Розглянути низьку контрастність


Ми, як правило, уникаємо низького контрасту між об’єктом та її фоном, бо боїмось, що він може «загубитися». Але немає нічого поганого в тому, щоб загубитися; якщо об’єкт виглядає так, ніби він зникає, це може створити сюрреалістичну атмосферу в кадрі. Цей вид техніки може виглядати чудово на портретах, якщо ви хочете показати тендітну сторону вашої моделі.


Цей прийом також може бути використаний у фотографії високого класу (особливо якщо мова йде про косметику та парфумерію), оскільки низький контраст посилює відчуття тонкості та елегантності.


Фото  Jasenka Grujin

Використовувати зайняті фони


Чистий фон виглядає як ідеальна умова для будь-якого типу портретів, але це завжди так? Незважаючи на те, що простий та чистий фон мінімізує наші шанси на помилки у фотографуванні, це не завжди вдалий вибір. Наприклад, якщо ми знімаємо екологічні портрети, є сенс показати якомога більше зворотних зв'язків, оскільки фон у цьому випадку має важливу роль у розповіді історії.


Використання насиченого фону також може ввести відчуття руху та хаосу, що також важливо для фотожурналістів та інших відвертих жанрів.


Фото Matthew Nolan

Якщо ви хочете порушити правила композиції у своїй фотографії, перше, що ви маєте мати на увазі - покращення знімків. Перш ніж зхопити камеру і почати знімати, потрібно добре подумати і спланувати свої фотографії, а потім вирішити, яка ваша мета, чого ви хочете досягти.


У більшості випадків порушення правил працює чудово, лише якщо ви знаєте, чому ви вирішили їх порушити.


Автор: Jasenka Grujin