+38 063 95 995 06
Статті

4 способи створити приголомшливе боке

В цій статті ми розглянемо боке як розмиття на фоні зображення, які додають зображенню художнього ефекту. Для фотографа хороше боке є дуже важливим. То ж як отримати красиве боке послідовно?


На щастя, є кілька простих споособів отримання красивого боке на фоні. 


Four-Ways-Stunning-Bokeh-14.jpg

У цій статті я розповім про чотири способи, які допоможуть вам створювати гарне боке.

Спочатку опишу методи співвідношення об'єкта до фонової відстані та широко розкритої діафрагми. А потім поясню як утворити боке за допомогою підсвічування. 


Four-Ways-Stunning-Bokeh-5.jpg

Що таке гарне боке?


Загалом, боке - це розмиття фону, створене об'єктивом. Тим не менш, існує два типи боке, про які я збираюсь вам тут розказати.

Перший тип - геометричне боке. Геометричне боке - це розмиття, яке дійсно має геометричну форму. Особливість форми цього боке залежить від природи лінзи, але круги, шестикутники, семикутники та восьмикутники є найбільш поширеними. 


Світло на фоні в цьому зображенні робить геометричне боке.

Я буду посилатися на другий тип боке - плавне та м'яке боке. Це плавні розмиття, якого фотографи часто прагнуть досягти.


На цьому зображенні ромашки боке є дуже м'яким.

Обидва типи боке можна легко створити, але вони потребують трохи різного підходу. Давайте розглянемо кожен.


1. Широко відкрита діафрагма


Це дуже поширений спосіб створення чарівного боке.

Незалежно від того, чи ви хочете геометричне, чи м'яке боке, зйомка з широко відкритою діафрагмою (тобто з діафрагмою в діапазоні f / 1.2-2.8) значно збільшить ваші шанси досягнення цього.


Я зосереджусь на м'якому боке.


Широко відкрита діафрагма допомогла мені створити дійсно м'яке боке на фоні.

Більша глибина різкості означає менше розмиття. Щоб отримати найм'якше боке, треба максимально розмити фон. З цим все просто. 


Щоб створити м'яке боке, розширте діафрагму, щоб зменшити глибину різкості. Лише тоді ви побачите гарне і м'яке боке. 


2. Налаштуйте відстань об'єкта до фону.


Інший важливий чинник для створення гарного боке - це дотримання правильної дистанції між об'єктом та фоном. Як і попередня порада, цю можна використати для створення і геометричного, і м'якого боке, але я зосереджусь на м'якому. 

Коли я кажу про відстань між об'єктом та фоном, я маю на увазі дистанцію між елементами фотографії, які у фокусі (об'єкт) та елементами, які поза фокусом (фон).


Four-Ways-Stunning-Bokeh-2.jpg

Чому дотримання хорошої відстані між об'єктом і фоном покращує якість боке?

Це стосується глибини різкості. Більша відстань мій об'єктом і фоном означає, що глибина різкості (ділянки, які будуть різкими на зображенні) закінчується набагато ближче, ніж фон. Так фон набуває гарного розмиття , оскільки менше елементів у фокусі.

Тому, щоб отримати м'яке боке, збільште відстань між об'єктом та фоном. 


3. Знайдіть яскраві вогники позаду об'єкта


Я трохи розповів про створення м'якого боке, тепер розповім про геометричне.

Вражаюче геометричне боке можна створити за допомогою вогників світла. Один з способів отримати таке боке - знайти яскраву підсвітку на фоні.


Вода позаду цієї квітки відбиває світло сідаючого сонця.

Ви можете досягнути такого боке дуже швидко. Наприклад, пошукайте об'єкти, які будуть перед сонцем, як до прикладу, листя. Вони заламують промені сонця, стають гарно підсвіченими та утворюють геометричне боке.


Також можете пошукати елемени, які відбивають світло. Дуже добре виходить з водою. Так само з краплями води. Ділянки змочені ранковою росою теж можуть утворювати красиве боке, якщо розташовані позаду. 


Four-Ways-Stunning-Bokeh-6.jpg

Також ви можете пошукати маленькі джерела світла на фоні. Світло автомобіля, вуличні вогники, різдвяні ілюмінації, все це працює дуже добре, особливо, якщо знімати після заходу сонця. 


Якщо ви хочете отримати гарне боке, але не можете знайти вдалі умови, ви можете їх самостійно створити. Візьміть гірлянду і розмістіть її позаду об'єкта.  


На цьому зображенні я використав гірлянду, щоб отримати геометричне боке.

Геометричне боке не таке популярне, як м'яке. Але його так само легко створити. Просто дотримуйтесь порад вище. 


4. Розмістіть об'єкт в тіні з яскравим фоном


Цей метод створення боке є унікальний тим, що боке виглядає надзвичайно м'яко та яскраво.


Головне, аби ваш об'єкт був в тіні, а фон був яскравим. Ідеально, якщо ви зніматимете рано вранці чи пізно ввечері, коли сонце сідає. 


Four-Ways-Stunning-Bokeh.jpg

Де ці техніки розходяться, так це в розташуванні сонця. 

Якщо ви знімаєте при сильному фронтовому світлі, розташуйте об'єкт так, щоб гарне золоте світло попадало на фон позаду вашого об'єкта (який повинен бути в тіні).

Так це золоте світло залиє фон і ви побачите, що боке стає красивим та м'яким. 


Four-Ways-Stunning-Bokeh-9.jpg

Якщо ви знімаєте з сильним заднім світлом, розмістіть об'єкт так, щоб сонце проходило крізь дерева, гілки чи траву. Як зазначено вище, це створить яскраву підсвітку позаду об'єкта. 


Це, в свою чергу, створить красиве геометричне боке. 


Four-Ways-Stunning-Bokeh-8.jpg

Не бійтесь експериментувати! Спробуйте різні варіації затінення об'єкта, рухаючись від повного затінку, до заднього світла. 


Тут використано заднє підсвічування.

Неважливо чи ви зніматимете при передньому чи задньому світлі, розміщення об'єкта в тіні та зйомка впродовж "золотої години" сходу чи заходу сонця дасть вам прекрасне боке. 


Висновок


Як бачите, отримати хороше боке зовсім не складно. Зйомка з широкою діафрагмою, збільшення відстані між об'єктом і фоном та розташування об'єкта так, щоб фон був яскравим, а об'єкт в затінку та використання спеціальної підсвітки допоможуть вам отримати хороший результат. 


Four-Ways-Stunning-Bokeh-12.jpg

Автор: Chelsea London