+38 063 95 995 06
Статті

Як фотографувати взимку

При фотозйомці взимку, у найхолоднішу пору року, ми часом зіштовхуємося з труднощами, але й відкриваємо для себе деякі можливості! Отже, як же правильно фотографувати взимку? Які аспекти зимової фотозйомки необхідно врахувати, щоб домогтися бажаного результату при зимовій фотосесії? Нижче є наведені рекомендації, що допоможуть вам знайти відповіді на всі ці питання!


Правильна експозиція


Однією з проблем при зимовій зйомці є вибір експозиції. При звичайній експозиції, яку пропонує фотоапарат, кадри виходять надмірно темними, тому рекомендується вводити корекцію експозиції (як це зробити на вашому фотоапараті подивіться в його інструкції з експлуатації), або скористатися ручними налаштуваннями експозиції. Залежно від погоди і кількості снігу в кадрі, експокорекція може варіюватися в широких межах. У підсумку - підбирається вона методом проб і помилок. Рекомендуємо почати експерименти з експокорекцією зі значення +1 ev. Також експокорекцію можна проводити в Фотошопі, але бажано все зробити ще при зйомці, бо не будь-який кадр можна якісно "витягнути" з тьми.


Знімайте після снігопаду


Найкрасивіші зимові пейзажі виходять, якщо фотографувати після снігопаду.


Особливо, якщо погода після нього проясниться. Чому так? Все тому, що сніг, який затримався на деякий час на гілках дерев,  через деякий час спадає, а білосніжні покриви надмірно покриваються слідами людей, і зимовий ліс або парк стають вже не такими блискучими, мерехтливими та навіть "чарівними", як безпосередньо після снігопаду.



Знімайте вночі


Якщо з погодою вам не щастить, можна попрактикувати зимову нічну зйомку. Знімання пізно вввечері в зимовому саду, після того як запалилися ліхтарі, може виявитися навіть більш успішним, ніж знімання вдень. На природі, і особливо у гірській місцевості, можна отримати чудові кадри, фотографуючи при місячному світлі. Сніг при цьому зазвичай набуває особливого блакитного відтінку. Втім, відтінок цей ви в кожному разі зможете підправити за допомогою Фотошопа.



Додайте кольору в зимовий кадр!


Чорний та білий кольори переважають в зимових пейзажах. І це нормально. Але якщо ви бажаєте отримати яскравий, незвичайний кадр, варто включити в нього, наприклад, яскраві плями заметів, фотомодель в яскравому зимовому одязі... І навіть сонце, що сяє в небі, зможе прикрасити зимовий пейзаж!



Робота з фотомоделлю


Як фотографувати фотомодель взимку? У загальному так, як і влітку, але... Бережіть фотомодель від холоду, за можливості давайте їй регулярно перерву в найближчих теплих приміщеннях (наприклад, кафе), візьміть із собою термос з гарячим чаєм, навіть якщо самі пити не збираєтеся, адже фотомодель зазвичай одягнена менш тепло, ніж фотограф!


Сніг - білий та не дуже. Як фотографувати сніг.


Сніг на фотографії може вийти як білим, так і, наприклад, голубуватим або сірим. З одного боку - це залежить від налаштування балансу білого у фотоапараті. З іншого боку - від погоди. У сонячну погоду сніг буде білим або ледь блакитним, особливо в тінях. Найчастіше це не вимагає будь-якої корекції, адже блакитний відтінок кольору - це лише результат того, що в ньому відбивається колір неба! Сірий колір снігу зазвичай обумовлений похмурою погодою і невірно вибраною експозицією. Щоб сніг у кадрі виглядав максимально білим і блискучим, рекомендується фотографувати в сонячну погоду, в ідеалі - ближче до заходу або світанку.


Звертайте увагу на налаштування балансу білого, щоб сніг не вийшов занадто блакитним або жовтуватим. Рівна снігова поверхня не дуже фотогенічна. Привабливіший кадр можна отримати, якщо на снігу буде протоптана стежина або буде видно сліди тварин чи людини, які ведуть в далечінь. Хоча й «затоптаний» сніг без жодного «живого місця» красивим ніяк не назвеш.



Фотографуйте при різному освітленні


Деякі пейзажі найкраще знімати вранці, деякі - вдень чи ввечері, залежно від того, як і коли освітлена фотографована вами місцевість. Необхідно вибирати найбільш виграшне освітлення. Спробуйте прогулятися, наприклад, по зимовому парку вранці та ввечері (до заходу) і порівняйте, коли парк видасться вам красивішим. Для виявлення фактури снігу краще всього використовувати контрове або напівконтрове, бічне освітлення. Низьке положення сонця сприяє появі довгих тіней, які також допомагають передати фактуру снігів.

Якщо ви не можете назвати себе ні «жайворонком», ні «совою», і влітку вам було проблематично не заснути до заходу або прокинутися до світанку, то зима - ваша пора року! Адже зимовий день короткий і заходу сонця не потрібно довго чекати. Ідилію може зіпсувати та обставина, що в багатьох регіонах нашої планети погода бває похмурою більшу частину зими, отже, потрібно буде ловити погожі деньки!



Зимова фотозйомка в похмуру погоду


І в похмуру погоду можна фотографувати вельми успішно, якщо є бажання і трохи завзятості у досягненні мети - красивого кадру. У похмуру погоду краще всього виходять чорно-білі кадри, втім, зробити кадр чорно-білим можна і в Фотошопі. Головне - композиція. Необхідно знайти максимально контрастні об'єкти для зйомки, при цьому бажано, щоб у кадрі було не дуже багато деталей. Після зйомки за допомогою Фотошопу або іншого графічного редактора зображення можна знебарвити і додати контрасту, змінити яскравість.



Використовуйте бленди


Бленда об'єктива може виявитися особливо корисною при фотографуванні в сонячний зимовий день. В таких умовах навколо виявляється безліч відблисків поверхні (снігові, крижані), які можуть давати відсвіти. Паразитна засвітка знижує контраст знімка. В цьому випадку застосування бленди стає обов'язковою умовою.




Бережіть фотоапарат!


Зима – це такий період, коли можна робити загадкові та цікаві фотографії. Але ця пора супроводжується низькими температурами, що не завжди до вподоби вашому цифровому фотоапарату. І якщо ви зважилися провести фотосесію взимку, то вам потрібно добре підготуватися. Взимку холодно, в таких умовах акумулятори вашого апарату схильні до швидкої розрядки. Тому вам слід бути завбачливими і мати при собі запасні. Зберігати їх потрібно не в сумці, а в теплому місці. Це може бути внутрішня кишеня вашої куртки.

Наступне, при низьких температурах можуть виникати збої в роботі рідкокристалічного монітора вашої фотокамери. На екрані може істотно змінюватися зображення, або він може навіть повністю відключитися. Було би добре, якщо би ваш фотоапарат був обладнаний оптичним видошукачем або, на крайній випадок, електронним.

І ще одне, при низьких температурах у вашої фотокамери можуть відмовится працювати карти пам’яті. Для того, щоб уникнути небажаних результатів, необхідно придбати карту пам’яті, яка зможе працювати при низьких температурах, або мати при собі запасні карти і тримати їх біля себе – «ближче до тіла», разом із резервними акумуляторами.


Для збереження працездатності фотокамери в зимовий час вдаються до наступного способу. Камеру слід зберігати в теплому місці – це може бути автомобіль, або, як це робиться в більшості випадків, під своєю курткою. Після завершення зйомки камеру поміщають назад у тепле місце. Але тут на вас буде чекати небезпека, бо після перенесення камери до теплого місця, на ній самй та всередині буде утворюватися конденсат. Якщо таку процедуру виконати декілька разів, то ви можете вивести з ладу свій фотоапарат. Щоб цього уникнути, вам слід зберігати обладнання у спеціальній сумці. При цьому слід дотримуватися інструкції виробника і не проводити зйомку при температурах нижчих від встановлених виробником.


При роботі на зимовій фотосесії одяг повинен бути теплим і вільним, обладнаний всередині спеціальними кишеньками для зберігання акумуляторів та карт пам’яті. Запасні об’єктиви ми б не рекомендували вам брати з метою безпеки матриці вашої фотокамери, бо під час заміни об’єктива туди може потрапити сніг та волога. Найкраще взяти зі собою запасний фотоапарат, якщо він у вас є.


Не рекомендується під час зйомки здувати з фотоапарата сніг, для цього найкраще мати спеціальну щіточку. Бо коли ви будете здувати сніг, може утворитися конденсат. Бажано мати при собі поліетиленовий пакет або спеціальну плівку, якою ви зможете накрити свою фотокамеру. Також, кришку від об’єктива слід покласти в надійне місце, щоб її не загубити.


Після завершення знімання, коли ви опинилися нарешті вдома, не спішіть діставати свою фотокамеру з сумки і включати її. Спочатку нехай ваша сумка постоїть та набере температури приміщення. Це може зайняти декілька годин. Робиться це для того, щоб ваша фотокамера поступово зігрілася і при цьому не запотіла. Якщо так не робити, то ви ризикуєте вивести з ладу свій фотоапарат.