+38 063 95 995 06
Статті

Поради щодо портретного фото від фотографа Ярослава Мончака

Поради щодо портретного фото від фотографа Ярослава Мончака





1. Рекомендація для  фотографів-початківців: щоб краще зрозуміти як працювати зі світлом, включіть режим чорно-білої фотографії. Саме так зможете побачити як воно працює, але не забувайте знімати в форматі RAW.


2. Пам’ятайте про трикутник Рембрандта. Знаменитий голландський живописець Рембрандт Ван Рейн в переважній більшості портретів використовував світло, яке на темній стороні обличчя створює під оком тінь у вигляді трикутника (перевернутий світловий трикутник на щоці тіньової сторони особи - об'єкта зйомки).


3. Основним завданням фотографа-портретиста є, окрім емоцій, показати на фото скульптурність обличчя, задати обличчю виражених ліній.


4. Звідки світить світло - туди має бути повернута голова.


5. При зйомці портрета в три четверті рекомендовано, щоб кінчик носа знаходився на площині щоки й не виходив за лінію. 






6. Якщо ви знімаєте портрет на вулиці (сонце в зеніті), краще знайдіть темне приміщення з одним джерелом світла (це може бути під’їзд чи якась будівля, де з дверей або вікна потрапляє м'яке світло).


7. Коли світло рівномірно заповнює обличчя з обох боків – таке фото складно назвати художнім. 


8. Хороший портрет - з одним джерелом м'якого світла. 


9. Одяг моделі теж відіграє певну роль. Білий верхній одяг дає рефлекс на обличчі, натомість чорний колір поглинає світло. 


10. Правильно вибраний фон повинен зосередити увагу спостерігача на людині, яку ви фотографуєте. Фон має бути нейтральним, позаду об'єкта не має бути ніяких яскравих деталей, які особливо виділяються.


11. Коли ви знімаєте якийсь об'єкт на передньому плані, а на задньому плані людину (в розфокусі), то не допускайте, щоб ця людина дивилась в камеру. 






12. Портрети по пояс переважно рекомендують знімати на рівні очей.  Але, втім, все залежить від конкретної ситуації, від контексту.

 

13. Якщо у моделі повне обличчя, точку зйомки краще вибрати зверху. В такому випадку посадіть модель на стілець.


14. Часто жінки на портретних фото комплексують через зморшки, а також, коли особливо вираженими є носогубні складки. В таких випадках носогубні складки краще "залити" світлом. 

 

Записано зі слів фотографа Ярослава Мончака