+38 063 95 995 06
Статті

5 порад щодо використання драматичного освітлення у фотографії

Кожен фотограф повинен бути знайомим з низкою технік. Завдяки драматичному освітленню фотографи можуть створювати приголомшливі фотографії, які випромінюють артистизм та емоції. Часто це освітлення використовується в портретній фотографії. Його можна досягти за допомогою повсякденних ліхтарів або спеціалізованого обладнання. Ось кілька важливих драматичних порад щодо освітлення, які потрібно знати.


5 порад щодо використання драматичного освітлення у фотографії

  1. Розгляньте популярні драматичні підходи до освітлення
  2. Зрозумійте, як створити жорстке світло
  3. Дізнайтеся, як створити візерункове світло
  4. Підкресліть контраст у своїх фотографіях
  5. Використовуйте фільтри, щоб додати колір і драматизм
Фото, зроблене з драматичним освітленням, переважно передає серйозний або похмурий настрій. Часто фотографи встановлюють об'єкти на темному тлі і можуть стримувати посмішку. Хоча такий підхід широко популярний, ви також можете побачити драматичні портрети на світлому фоні, які передають радісний настрій.
Хоча фотографії людей є загальними, ви можете застосувати драматичне освітлення до будь-якого предмета - навіть до неживих предметів або фотографії домашніх тварин. Контраст між світлим і темним може зобразити драматичне відчуття на будь-якому фотографічному портреті. Майте на увазі, що вам не потрібно дотримуватися чорно-білої або приглушеної палітри при роботі з драматичним освітленням. Ви також можете використовувати фільтри для зміни кольорів освітлення та додання яскравих ефектів до кожної фотографії.

1. Розгляньте популярні драматичні підходи до освітлення

Перш ніж почати експериментувати з драматичним освітленням, ви захочете ознайомитись з деякими популярними підходами.
  • Розділене освітлення: за допомогою цієї техніки обличчя того, кого фотографуєте буде поділено на майже рівні половини. Половина його чи її обличчя буде в тіні, а друга половина - на світлі. Чорно-біле - чудовий вибір для будь-якої фотографії, зробленої за допомогою роздільної техніки освітлення.
  • Освітлення петлі: цей підхід створює тінь у формі петлі під носом суб’єкта. Щоб створити цей ефект, потрібно переконатися, що тінь носа не торкається тіні на щоці суб’єкта.
  • Освітлення Рембрандта: назване на честь відомого художника, створює трикутник світла на щоці людини. Цей підхід може додати чіткості та ефекту схуднення на обличчі суб’єкта.
  • Коротке освітлення: за допомогою цієї техніки суб'єкт нахиляє своє обличчя до камери. Помістіть сторону обличчя, спрямовану до камери, у тіні, щоб створити скульптурний 3D-ефект.
  • Низьке освітлення: хоча низьке освітлення - це проста техніка, воно надає безмежні можливості фотографам будь-якого рівня кваліфікації. Ви можете розпізнати стримане зображення за його темними кольорами та тонами. Знижене освітлення стриманого зображення створює різкий контраст і безпомилковий настрій.
У цих техніках або інших, взаємодія світла та темряви створює драматичну атмосферу. Дізнавшись про жорстке світло, сфокусоване та візерункове світло та контраст, ви можете потренуватися у відтворенні цих популярних драматичних підходів до освітлення.


2. Зрозумійте, як створити жорстке світло

Розуміння того, як створити жорстке світло, є фундаментальним, якщо ви хочете дослідити драматичне портретне освітлення. Простіше кажучи, жорстке освітлення має мінімальний перехід між зонами світла і тіні. Ви можете створити жорстке світло за допомогою віддалених джерел світла, невеликих джерел світла або обох.
Майте на увазі, що для жорсткого світла вам не потрібні штучні джерела світла. Оскільки сонце є далеким джерелом світла, воно може створювати жорстке світло. Однак вам потрібно буде вийти на вулицю в яскравий сонячний день з невеликою кількістю хмар, оскільки хмари розсіюють сонячне світло і роблять м’яке світло. Крім того, розміщення об'єкта перед сонячним вікном - ще один спосіб створити жорстке світло.
Ви також можете використовувати багато невеликих штучних джерел світла. Головки спалаху, безперервне світло та стробоскопи добре працюють для створення жорсткого світла. Але потрібно бути обережним при використанні модифікатора, оскільки він може пом’якшити світло. Однак зазвичай ви виявляєте, що світло від спалаху або іншого джерела може розливатися скрізь і не створюватиме бажаних вами світлових ефектів.

3. Дізнайтеся, як створити сфокусоване або візерункове світло

Конкретні драматичні прийоми освітлення включають сфокусоване або візерункове світло. Іноді вам може знадобитися сфокусувати світло на певній ділянці вашого зображення для отримання драматичного ефекту. Можливо, ви зможете відрегулювати налаштування спалаху або скористатися певними модифікаторами для створення потрібних вам світлових ефектів.
Наприклад, ви можете використовувати модифікатор світла, який називається снут, щоб сфокусувати світло у певній області. Снут - це трубка або подібний пристрій, який розміщується над спалахом або студійним світлом для управління напрямком світлових променів. Снути бувають декількох форм, включаючи прямокутну або кругову.
Для іншого підходу до жорсткого світла спробуйте двері сараю. Цей стиль модифікатора освітлення дуже популярний у виробництві фільмів та відео. Це дозволяє виливати більше світла і надає вам більшу гнучкість. Ви можете знайти двері сараю у двох-або чотиридверних комплектаціях. Під час зйомки фотографи можуть використовувати двері сараю над одним джерелом світла або над кількома вогнями. Ви можете закрити всі двері, щоб сфокусувати дуже вузький промінь світла або створити тонкі смужки світла над об’єктом зйомки.
Ще один інструмент, який потрібно спробувати - це сітка. За допомогою сітки ви можете обмежити світло до певної області. Багато фотографів вважають, що сітки є універсальним та доступним інструментом, який може додати цінності будь-якій портретній фотосесії. Ви можете використовувати їх для фокусування променів світла на вашому фоні, виявлення деталей об’єкта зйомки або створення градієнта світла. Наявність сітки у наборі інструментів для фотозйомки може допомогти вам дослідити багато нових драматичних ідей освітлення.
Щоб створити візерункове світло, ви можете розташувати ключове освітлення або основне світло, щоб певні тіньові візерунки падали на обличчя суб’єкта. Однак для створення візерункових світлових ефектів не потрібно мати спеціальних освітлювальних приладів.
Наприклад, розглянемо драматичні ефекти, які створює сильне сонячне світло, потрапляючи через потоки крізь жалюзі. Або вирушайте на вулицю і шукайте світла і тіні, викликані природним світлом. За допомогою певного спостереження та практики ви можете дослідити вражаючі можливості освітлення без будь-якого обладнання, крім вашої камери.


4. Підкресліть контраст у своїх фотографіях

Драматичне освітлення полягає у контрасті між світлом та темрявою. Хоча використання жорсткого світла та аксесуарів, таких як смоти, двері сараю або сітки, є одним із підходів, існують інші методи створення контрасту на ваших зображеннях.
По-перше, вам не потрібно світло для заповнення, щоб заповнити всі тіньові ділянки портрета. Натомість ви хочете, щоб тіні створювали більше драматизму. Однак ви можете використовувати негативну заливку для посилення контрасту. Що таке негативна заливка? У студії чорний відбивач, такий як картка або прапор, розміщений на одній стороні об'єкта, є прикладом негативної заливки, яка може допомогти поглибити тіні. При правильному розташуванні негативна заливка може додати драматизму знімкам із низьким вмістом або підкреслити форму об’єкта.
Однак вам не потрібно бути у фотостудії, щоб використовувати негативну заливку. Якщо ви знаходитесь ззовні, розташуйте предмет біля дерева або темної споруди. Цей підхід додасть вашому образу негативної заливки, контрасту та драматизму.
Пам’ятайте, що ви також можете додати контраст під час постобробки. Хоча ви можете отримати кращі результати, якщо вручну налаштувати яскраві та тіньові ділянки. Ви можете скрасити білі та затемнити чорний, щоб досягти контрасту, який найкраще підходить для кожної вашої фотографії.

5. Використовуйте фільтри, щоб додати колір і драматизм

Похмурий чорно-білий - це постійно популярний стиль фотографії, на який можна наслідувати за допомогою драматичного освітлення. Але не обмежуйтеся монохромними фотографіями. За допомогою фільтрів ви можете додати яскравих кольорів, проте досягти тих самих типів контрасту та драматизму.
Що таке фільтри? Це тонкі кольорові аркуші, які ви можете помістити перед джерелами світла, щоб змінити колір світла. Для поглиблення відтінку можна використовувати один або декілька одного кольору. Або ви можете використовувати два різнокольорові фільтри для створення нового відтінку. Хоча вони стійкі до нагрівання, вони можуть горіти під впливом дуже високих температур. Обов’язково тримайте їх подалі від гарячих ламп і спалахів.
Деякі фотографи досягають художніх ефектів, розміщуючи одне джерело світла ліворуч від об’єкта, а інше - праворуч. На кожному вогні можна використовувати фільтри різного кольору. Експериментуйте з розташуванням об’єкта зйомки та світла. Чи має світло за вашим предметом більш драматичний ефект? Або ви віддаєте перевагу зовнішньому вигляду того, щоб ваш об'єкт був перед вогнями?
З фільтрами ви, швидше за все, виявите, що шкіра суб’єкта підбирає їх колір, замість того, щоб зображати природний відтінок. Також ви можете вимкнути одне з ліхтарів і спостерігати за результатами. Ви також можете поекспериментувати з направленням вогнів на задній план проти того, щоб вони переливались на ваш об’єкт. Працюючи з фільтрами вперше, ви хочете переконатись, що у вас є достатньо часу для вивчення ряду можливостей. Чим більше ви дізнаєтесь, тим більше ноу-хау ви зможете внести до свого наступного драматичного сеансу світлової фотографії.


Драматичне освітлення відкриває світ нових можливостей для фотографії

За своєю суттю фотографія - це дослідження світла. Коли люди вперше вивчають місцевість, вони часто працюють з м’яким рівним світлом і уникають різкого освітлення. Однак, коли їхня фотозйомка виходить на новий рівень, люди часто хочуть досліджувати інтенсивний настрій та контраст, які може запропонувати драматичне освітлення.
Хороша новина полягає в тому, що вам не потрібно чекати, щоб почати дізнаватися про драматичне світло. Проникливе око може допомогти вам виявити ситуації освітлення, які ідеально підходять для драматичних фотографій. Використовуючи сонячне світло або світло від вікон, ви можете потренуватися у використанні яскравого світла для освітлення предметів. Ви також можете використовувати повсякденні вогні та розміщувати їх, щоб висвітлювати частину обличчя об'єкта, залишаючи решту в тіні. Ці прості методи можуть допомогти вам зрозуміти, як використовувати світло для створення контрасту та робити фотографії, насичені глибиною та драматизмом.
У міру того як ваша майстерність у драматичному освітленні зростатиме, можливо, ви захочете інвестувати в освітлювальні прилади чи аксесуари. Професійне освітлення, встановлене з основним освітленням та ключовим освітленням, може значно покращити ваші можливості. Однак для освітлення тіньових областей вам не потрібно світло для заповнення, оскільки тіні надають драматичним портретам свою похмуру привабливість. Інші аксесуари, які слід розглянути, включають такі модифікатори, як снути, двері сараю та сітки. Як і в будь-якій новій техніці, ви можете багато чому навчитися, експериментуючи в драматичному освітленні. Ви також можете шукати спеціалізовані конкурси фотографії, щоб допомогти вам отримати досвід та відгуки про свою драматичну портретну фотографію.
Драматичне освітлення має багату історію у фотографії та кіно. Часто люди думають про серйозні предмети та емоції, коли уявляють драматичне освітлення. Завдяки йому ви можете зробити більше, ніж зробити портрет - ви можете передати настрій або розповісти історію. З часом, освоївши драматичне освітлення, ви зрозумієте силу та потенціал цієї основної техніки фотозйомки.