+38 063 95 995 06
Статті

Гармонія кольорів: як вибрати одяг для зйомки

Чимало модниць побоюються підбирати образ, який об'єднує більш, ніж три кольори; решта - ризикують, часто допускаючи прикрі помилки. Насправді, грамотно поєднувати кольори одягу та аксесуарів набагато простіше, аніж здається на перший погляд. Колірна гармонія підпорядковується законам, з якими бажано ознайомитися всім, хто відчуває труднощі при виборі кольорового одягу.


Теорія поєднання кольорів в одязі допоможе визначити, які відтінки гармоніююють один з одним, а, значить, полегшить підбір гардеробу. Не забувайте, що відштовхуватися краще від кольорів, які вам пасують, це залежить від кольоротипу зовнішності.


Розглянемо круг кольорів, схеми їх поєднань і найпростіші приклади.


Поєднання аналогових кольорів - м'яка, спокійна комбінація трьох сусідніх кольорів спектра. Виберіть основний, доповнюючий і акцентуючий тон, обов'язково використовуючи різні за яскравістю відтінки кольору.


Поєднання протилежних (компліментарних) кольорів. Згідно з теорією кольору, кожен теплий колір гармонійно поєднується з протилежним йому холодним. Ці пари легко визначити, використовуючи спектральний круг (колірне коло).

 

Поєднання комбінованих компліментарних кольорів - менш контрастний варіант поєднання протилежностей. Така схема, коли один колір комбінується з двома протилежними, близькими між собою, краще сприймається оком.


Класична тріада - поєднання трьох кольорів, які розташовані на однаковій відстані один від іншого (в вершинах рівностороннього трикутника). Також варто вибрати один домінуючий колір, а два інших - відтінюють і доповнюють головний.

Прямокутна схема поєднання складається з двох пар, в кожній з яких присутній протилежний колір і відповідний йому аналоговий. Цей варіант більш різноманітний, але вимагає точного дотримання балансу основного та додаткових кольорів.

Колірна гармонія не обмежується 4-ма колірними поєднаннями. У колірне коло можна вписати і шестикутник, вершини якого вкажуть на розширені колірні пари. Яскраві, соковиті колірні поєднання можна розбавляти за допомогою універсальних - чорного, білого, сірого і відтінку беж. Це хороший спосіб розширити колірний діапазон, не ризикуючи переборщити і стати схожою на веселку.


У моменти невпевненості згадайте про колірний круг і основні закони колірної гармонії, чи просто довіртеся інтуїції та натхненню. Успіхів вам!