+38 063 95 995 06
Статті

5 порад для сімейних лайфстайл фотосесій

Попри те, що найбільше я фокусуюсь на весільній зйомці, я також роблю сімейні фотосесії. Більшість цих клієнтів з'явились коли я тільки почала працювати як сімейний фотограф, ми вибудували дружні стосунки, і я знімаю їх досі. Це привілей - бачити як ростуть діти, документувати це і проживати з сім'єю особливі для них моменти.


dps-lifestyle-photoshoot-tips_0005.jpg

Звісно ж, такі зйомки не відбуваються щомісяця. Більшість сімейних зйомок, коли сім'я хоче задокументувати частинку свого життя, відбуваються раз на рік. Саме тому я люблю робити лайфстайл сесії, щоб показати їхнє щоденне життя в комфортних і розслаблених умовах. 


Що таке лайфстайл фотосесія?


Коли я вперше розказала про таку зйомку своєму чоловікові, він сказав, що уявлення не має, що це означає. Лайфстайл фотосесія - це розслаблена зйомка, яка сфокусована на буденних справах і звичному житті, природних емоціях, де ніхто не позує надто багато. В результаті - розслаблені, щирі та веселі фото.


dps-lifestyle-photoshoot-tips_0009.jpg

Проте, хороший результат виходить не без планування, запам'ятайте. В цій статті я поділюсь 5 порадами як фотографувати сімейний лайфстайл. 


Я дуже люблю планувати і робити списки. Зазвичай, спочатку я візуалізую речі в голові, прокручую сцену за сценою, записую цей план на листку і тоді почуваюсь готовою. Залишилось лише перейти до процесу, але половину битви вже виграно.


#1 Плануйте заздалегідь 


dps-lifestyle-photoshoot-tips_0008.jpg

Обговоріть план дії з дорослими і проінструктуйте їх про підготовку до зйомки. Узгодьте найбільш вдалий для них час, особливо, якщо діти ще дуже маленькі. Також запропонуйте таймінг. Наприклад: "Ми проведемо годину у вашому домі, а потім на півгодини перейдемо в парк чи прилеглу зону для веселих і рухливих кадрів".

Попросіть їх підготувати реквізити, які можуть знадобитися, перекус та активність. Наприклад, якщо ви зніматимете зранку, варто організувати сніданок. Це також може працювати в обідній час (виготовлення піци, випікання), час ванни, ігровий час (прогулянки в парку) і т. д.


#2 Складіть формулу


dps-lifestyle-photoshoot-tips_0000.jpg

Коли ви прибудете, ви вже повинні знати, чого очікувати. Впорядкуйте своє обладнання і організуйте лінзи так, щоб воно відповідало порядку зйомки, наприклад:


  • Широкі кадри локації
  • Крупні плани деталей і особливих місць в приміщенні
  • Кадри без позування
  • Рухливі знімки
  • Креативні/художні фото
  • Портрети

dps-lifestyle-photoshoot-tips_0002.jpg

#3 Познайомтесь з сім'єю


Проведіть перші кілька хвилин, щоб познайомитись з усією сім'єю, такою як вона є, а не лише з дітьми. Приєднуйтесь до того, що вони робили до вашого прибуття, і не відразу змінюйте обстановку.


Діти відчуватимуть себе комфортно і безпечно, якщо побачать як ви взаємодієте з батьками, і що вони довіряють вам. Так діти "розігріються" швидше, ніж якщо ви одразу почнете взаємодіяти безпосередньо з ними.


dps-lifestyle-photoshoot-tips_0001.jpg

dps-lifestyle-photoshoot-tips_0004.jpg

Якщо ви відчуєте, що дітям потрібна невелика перерва, щоб налаштуватись і почати спокійно, попросіть спочатку познімати деталі в будинку.


Можливо, необхідно буде перемістити кілька речей для кращого вигляду, або батьки можуть заздалегіть все підготувати. Або якщо є гарний вид ззовні дому, зробіть кілька широких фото, на яких буде вся сім'я та будинок. Це буде частиною їх щоденної історії. 


dps-lifestyle-photoshoot-tips_0012.jpg

#4 Сфокусуйтесь на природних моментах


Про це легше говорити, ніж зробити це, бо коли вдома незнайома людина, важко поводитись так, ніби сторонніх нема. 


Моя найкраща порада - коли сім'я зосереджена на тому, що вони роблять, постарайтесь бути непомітними і ховайтесь за стіною, дверима, шафою і т.д. . Знімайте так, ніби вас в приміщенні нема.


dps-lifestyle-photoshoot-tips_0003.jpg

dps-lifestyle-photoshoot-tips_0007.jpg

Ви повинні дати інструкції батькам, щоб вони ініціювали активність, наприклад, почитали дітям книги, дивились їхню улюблену програму тощо. Якщо вам не вдалось отримати потрібний кадр з першого разу, ви завжди можете попросити батьків повторити дію чи перейти до наступної. Також скажіть, щоб не дивились в камеру, доки ви не скажете їм. 

Цей момент є дуже вдалим, щоб проявити креативність в композиції. Ви можете використати силуети, негативний простір, нашарування, щоб зробити знімки цікавішими. 


dps-lifestyle-photoshoot-tips_0011.jpg

dps-lifestyle-photoshoot-tips_0006.jpg

dps-lifestyle-photoshoot-tips_0013.jpg

#5 Не забудьте і про портрети з поглядом в камеру


Справді важливо не забути про це, бо дідусі та бабусі завжди люблять знімки, де діти дивляться в камеру! Але і не витрачайте на ці кадри надто багато часу.


Я часто роблю такі кадри, але роблю їх дуже швидко. Ви можете змінити лінзи і попросити дітей, щоб вони виглядали вас чи швидко привернути їх увагу і зазнімкувати емоції. 


dps-lifestyle-photoshoot-tips_0010.jpg

dps-lifestyle-photoshoot-tips_0014.jpg

Наостанок, не забудьте зробити кілька кадрів, на яких будуть лише батьки, без дітей! Їм це буде в задоволення і вони дорожитимуть цим портретом. 


dps-lifestyle-photoshoot-tips_0015.jpg

Висновок


Слідуючи цьому короткому плану, я віддаю клієнтам різнопланові знімки. Незважаючи на те, що вони заплановані, виглядають вони природно і передають інтимність моментів. Весь цей план дуже добре працює з дуже маленькими дітьми. 

Чим старшими є діти, тим більше вони дотримуються інструкцій. Старші діти також можуть мати свої ідеї щодо того, як вони мають виглядати в кадрі та з якими предметами чи іграшками їм грати. Тому будьте відкритими до їх ідей також. 


dps-lifestyle-photoshoot-tips_0016.jpg

Надіюсь, мої поради будуть вам корисними! 


Автор: Lily Sawyer