+38 063 95 995 06
Статті

Диптих та триптих: 5 прикладів

Диптих (від грец. δίπτυχος — подвійний, складений у двоє) - з Вікіпедії


  1. Об'єднані однією темою та ідеєю два поетичні твори.
  2. У малярських роботах - дві картини, об'єднані однією темою та ідеєю.
  3. Музичний цикл з двох п'єс.

Диптих і триптих є влучним інструментом для розповіді історії у фотографії. Це два чи три зображення з однієї фотосесії (проте, це не обов'язково), чи абсолютно протилежні за змістом знімки, щоби таким чином показати контраст. Нижче приведено приклади п'яти таких зображень. За їх допомогою ви зрозумієте, в чому тут суть та зможете самі створювати диптихи та триптихи.  


1. Зум. На цьому красивому диптиху за допомогою збільшення певної області знімка фотограф дає нам можливість зосередитися на двох основних елементах. 


фото Carl Pendle

2. Розкажіть історію чи жарт. Таку цікаву ідея для диптиху фотограф придумав, аби проілюструвати жарт свого сина: "Що сніговики їдять на сніданок? Пластівці!"


фото Kimberly Chorney

3. Інтервал. Так ми можемо зобразити проміжок часу чи протиставити різні стани: ранок проти ночі, старе в порівнянні з новим, брудне та чисте, і т.д.


фото Kelly West Mars

4. Послідовність. Для цього триптиху було знято три кадри поспіль, щоби показати дію протягом кількох секунд. Такий стиль дуже підходить при зйомці дітей, бо вони доволі швидко рухаються, щоразу виявляючи різні емоції. 


фото Simon Gerzina

5. Помилки як мистецтво. На першому фото авторові не вдалося зловити дитину в фокус, чітко видно лише м'яч. Такі фото переважно видаляють. Але з фотографією, що справа, "невдале" фото гармонійно поєднується. Тому, не втомлюйтесь експериментувати, адже, те, що на перший погляд здається помилкою, може стати цікавим зображенням для історії в диптиху.