+38 063 95 995 06
Статті

6 поширених питань у мобільній фотографії та як їх виправити

Смартфони - дивовижні пристрої. Вони завжди в наших руках. Можливо ви читаєте цю статтю також з телефону?


Вони стали настільки функціональними, що ми вже забуваємо, що їх можна використовувати як «телефони» для розмови з іншими. 


Якщо ви маєте смартфон то, мабуть, уже зробили кілька сотень фотографій на нього.

І на цих фотографіях ви, мабуть, стикалися з декількома проблемами чи технічними характеристиками, які вас турбували, правда? На жаль, смартфони все ще не такі «ручні», як хотілося б.


Однак більшість із цих проблем можна усунути, якщо правильно користуватися камерою , але є і такі, що неможливо виправити просто через технічні обмеження. Для цього потрібно зрозуміти свою камеру.


Фото Dzvonko Petrovski

1. Проста наука про розуміння датчика камери вашого смартфону


Чим менше світла - тим зернистіша картинка . Ось це, пояснено всього в декількох словах.

Тут йде про кількість світла та можливостей вашого датчика. Однак якщо він не великий і пікселі є малими - буде видно шум, якщо кількість світла буде зменшуватись.


Ви повинні бути обережними - лише певна кількість знімків телефону вашої камери буде вдалими, використовуючи цей шум.


Камера телефону підсилить сигнал за рахунок підвищення чутливості (тобто ISO, тим самим збільшуючи шум), але цим зловживати не можна, щоб потім довго не виставляти зображення до рівня видимого світла.


Тривалий час експозиції означає, що ваші нестійкі руки зроблять зображення розмитим. Щоб подолати це, ви можете використовувати штатив для смартфона.


2. Правильний баланс білого


Якщо ваше зображення упереджене синіми або помаранчевими тонами, баланс білого не встановлений належним чином. Це можна зробити, ввівши режим ручних налаштувань у своєму смартфоні, шукати піктограму балансу білого, а потім змінювати його відповідно до сценарію, в якому ви фотографуєте.


Примітка :

На малюнку нижче для користувачів (Samsung) Android. Деякі з цих порад залежать від брендів, незалежно від того, використовуєте ви iOS або Android від Google.


Фото Dzvonko Petrovski

Якщо зображення вже зроблено, ви можете легко виправити це за допомогою деяких програм редагування зображень або програмного забезпечення для настільних ПК.


3. Проблема в мобільній фотографії - неправильний замір експозиції


Експозиція на телефонах може бути проблемою - я впевнений, що ви це відчули на собі.

Ваш смартфон повинен вимірювати світло, щоб можна було визначити правильну експозицію. Телефон часто вимірює світло неправильно, завдяки чому ваші зображення здаються недоекспонованими або переекспонованими. Зазвичай це помилка користувача телефону. 


Я схильний торкатися екрана для фокусування в іншій області, щоб домогтися коректного заміру експозиції. Це не спрацьовує, якщо ви робите макро фото, оскільки замір вийде правильним, поки ваш предмет не знаходиться в фокусі.


Фото Dzvonko Petrovski

Майте на увазі, що ви не завжди можете досягти блакитного неба, якщо об'єкт належним чином піддається яскравому сонячному світлу через обмеження датчика. Якщо говорити складніше, сенсору не вистачає динамічного діапазону, і, на жаль,тут можна мало що зробити.


4. Спалах спотворює зображення


Що б ви не робили, спалах зі смартфона буде виглядати погано.

Це відбувається через невелике джерело світла, яке присутнє в поєднанні з великою кількістю потужності, створюючи тим самим різкі і некрасиві тіні зображення. Зазвичай спалах підкреслює сині тони, завдяки чому шкіра має дивні відтінки.


Ви можете спробувати використовувати куточок білої серветки як дифузор для спалаху. Це пом’якшить тіні (але телефон, ймовірно, підлаштовується під це за допомогою попереднього вимірювання). Для цього вам знадобляться обидві руки, тому подумайте і про використання функції автоспуску телефону.


5. Чи має смартфон належне фокусування?


Деякі телефони з камерою не можуть сфокусуватись, а все більша кількість має достатньо широку діафрагму, щоб фокус мав видимий ефект.


Часто, коли використовується сенсорний фокус, камері потрібно більше часу для фокусування, і відповідно для самого фотографування.


Щоб цього не сталося, вимкніть сенсорний фокус (якщо зможете), нехай зосередиться на старомодний спосіб (авто), таким чином він зосередить увагу на найближчому об’єкті, і це буде швидше.


Фото Dzvonko Petrovski

6. Ми знаємо, що в камері телефону є обмеження


Оптика і сенсор у камерах смартфонів нижчої якості порівняно з DSLR або сучасними дзеркальними системами, тому якість зображення нижча.


Насправді, більшість смартфонів мають спеціальний процесор камери, який обробляє сигнал, що призводить до погіршення шумових характеристик. Це означає, що ваш телефон працює надсильно для отримання зображень.


Крім того, оскільки телефони не мають видошукача (що ізолює вас від навколишнього середовища), ви, ймовірно, не будете використовувати його таким же чином, як і в камері видошукача.


Це вплине на вашу здатність кадрувати знімок та час, який потрібно зробити, щоб зняти кадр (зазвичай, у смартфонів більша кількість затримок, оскільки вам потрібно торкнутися кнопки затвора), а ваші руки будуть сильніше тремтіти через погану ергономіку - порівняйте це до традиційної ручної камери!


Підсумок


Краща камера - це та, яка завжди з вами. Незалежно від того, наскільки погана чи неконтрольована камера на вашому смартфоні, ви завжди можете користуватися нею, якщо у вас немає нічого іншого. Будемо чесними, теперішні технології вже виготовили приголомшливі камери для смартфонів!


Поради при використанні камери телефону


  • Звикайте до елементів керування, бавтеся з камерою смартфона більше, ніж зазвичай. Я не маю на увазі фотографування будь-чого та закидання цього на сторінку в Instagram, а реальне вивчення можливостей своєї камери на телефоні.
  • Замір експозиції. На відміну від цифрових камер, де можна вручну керувати експозицією та вибирати різні режими заміру, для смартфонів тут потрібно трохи більше уваги.
  • Завжди тримайте телефон при собі. Фотографу слід інстинктивно звертатися до телефону замість фотоапарату, коли ви бачите можливість фотографувати в ту ж секунду. 

Автор статті: Dzvonko Petrovski