+38 063 95 995 06
Статті

Чому фотографи так обожнюють свою роботу? Думки відомих професіоналів

Кожен фотограф має свою історію про те, як вони зв'язалися з цією професією, а також унікальні причини, чому вони люблять те, що роблять. Наприклад, Берк Уззле сказав, що фотографія - це любовна приналежність до життя. Дайан Арбус вважала, що є речі, які ніхто не побачить, якщо вона їх не сфотографує, тоді як Йозеф Куделка стверджував, що хороша картина розповідає багато різних історій одночасно.
Завжди надихає та спонукає з’ясувати, що робить фотографію особливою для професіоналів. У світлі цього та з нагоди відзначення Всесвітнього дня фотографії ми звернулись до професіоналів з усього світу та запитали їх, чому вони люблять фотографію. Відповіді проникливі, щирі та надихаючі, якщо ви хочете взяти камеру та вирушити у фотографічну пригоду.

Mikael Theimer

Фотографія дозволяє мені зв’язатись із навколишнім світом. Камера діє як криголам, що дозволить мені розпочати розмову майже з ким завгодно. Це також діє як ключ, який відкриває мені двері та дає можливість дістатися до місць, де я б не мав підстав бути. Це змінило моє сприйняття світу та моє ставлення до людей. Це змусило мене стати більш співчутливим і більше усвідомлювати багато різних реалій, які переживають люди.
Той факт, що камера може заморозити момент і зробити його вічним, - це те, що робить фотографію особливою для мене. Це не лише спосіб подорожі у часі, він дає глядачеві можливість поділитися деякими діями та почуттями того моменту, коли фотограф був свідком і захопленим ним. Ось чому мені подобаються вуличні фотографії та відверті портрети ніж усі інші жанри фотографії; це не образи, це фрагменти чужого життя, які ви проживаєте їх на собі.

© Mikael Theimer


Liam Wong

Можливість захоплювати світ таким, яким ти його бачиш, ділитися тим, що тобі цікаво, і тим, що тебе хвилює - ось що робить фотографію особливою для мене. Є щось потужне в можливості поділитися зображенням в Інтернеті та нагадати комусь про пам’ять, яка у них є, або надихнути їх на подорож одного дня. Для мене це величезна творча можливість, як спосіб висловитись і дізнатись більше про композицію та колір.
З фотографією я відчуваю, що завжди вчусь, завжди виникає новий виклик. Ще однією причиною, чому я люблю фотографування, було те, що я так багато часу проводив у приміщенні за письмовим столом - це дозволило мені відвідувати нові місця та зустрічатися з людьми. Деякі з моїх улюблених спогадів - це блукання містами пізно вночі з людьми, з якими я познайомився завдяки фотографії.

© Liam Wong


Eldar Khamitov

Фотографія стала головним виходом для мого самовираження. Це розслабляє мене, допомагає врятуватися від повсякденного стресу та рутинної нудьги. Це заспокоює мої нерви і дозволяє мені бути присутнім у моменті. Фотографія для мене як медитація, і це мене радує.
Я вірю, що коли ти можеш робити те, що тобі подобається, а також заробляти цим н життя - це найкраще поєднання.

© Eldar Khamitov


Zamurovic Brothers

Ivan Zamurovic

Спочатку фотографія сильно вплинула на мене, бо я був вражений тим, як можна розповісти цілу історію із зображенням, зробленим за долі секунди.
Пізніше мені пощастило стати свідком найбільшої еволюції фотографії за допомогою цифрових камер.
Цей технологічний прогрес відкрив мені набагато більше можливостей для творчості, особливо завдяки програмному забезпеченню для редагування, яке дозволило ще краще висловити свої ідеї та історії.
Сьогодні це перше враження від фотографії, щоб розповісти історію одним зображенням, набагато важливіше, ніж було коли-небудь раніше. Зараз ми живемо у світі, де кожен може ділитися історіями, вести блоги, записувати телепередачі в прямому ефірі ... і бути поміченим іншими за лічені секунди.
Найкращий спосіб поділитися історією у світі, переповненому інформацією, - це фотографія.
Фотографія може розповісти історію з найменшим інформаційним шумом і за найкоротший проміжок часу.
Фотограф як професія для мене означає свободу.
Свобода творити.
Свобода створювати те, що я відчуваю, коли створюю.
Свобода проводити час з родиною, коли завгодно.
Фінансова свобода.

© Zamurovic Brothers


Bojan Zamurovic

Наш батько теж був фотографом. Він полюбив фотографію, але ніколи не змушував нас ділитися його захопленням. Думаю, саме це було ключовим - спостерігати, як він вчиться та пізнає фотографію на відстані.
Ми вже цікавились цим мистецтвом, коли він придбав свій перший цифровий фотоапарат. Оцифровка фотографії стала поворотним моментом для мене і мого брата Івана, оскільки ми виросли в епоху комп’ютерів, і нас просто тягнуло до цифрової фотографії.
У нас ніколи не було художніх рук, у нас ніколи не було особливих навичок, але якимось чином камери дозволяють вам позиціонувати себе у світі та створювати спогад. З тих пір це наш спосіб створювати спогади, це наш спосіб виразити себе, це наш спосіб творити великі речі разом, це наш спосіб бути братами.
Існує майже необмежена кількість причин, чому я люблю свою професію.
Я спробую представити найважливіші.
Уявіть собі день із сім’єю.
Уявіть, що ви насолоджуєтесь часом із найулюбленішими людьми, і хочете, щоб ви могли залишитися з ними трохи довше.
Уявіть, що ви могли залишитися з ними цілий день!
Уявіть, що ви якось бажаєте, щоб ви могли бути з ними стільки часу, скільки хочете.
Я не повинен це уявляти.
Крім того, я працюю зі своїм братом. Тому навіть коли я йду на роботу, я все ще перебуваю з родиною, і він єдина людина на моєму робочому місці.
Ми творимо. Існує особливе відчуття, коли ти займаєшся творчою роботою. Це посилюється, коли у вас є підтвердження своєї творчості. А у нас багато.
Таким чином, немає жодної іншої професії, яка б мені хотілася більше на даний момент.  Це безцінне.

© Zamurovic Brothers


Dina Belenko

Фотографія для мене - це все про особисту свободу. Це фантастичний спосіб створити власну реальність. Особливо, якщо ви працюєте з чимось надзвичайно керованим, як натюрморт. Ви можете відчувати, що ви режисуєте фільм, віддаєте накази своїм акторам, що представляють собою чашки та печиво.
Ви можете розповісти історію про що завгодно! Потрібен дракон? Виріжте його з аркуша паперу. Хочете замок? Побудуйте його з кубиками цукру.
Це неймовірно звільняє. Ви маленький деміург, який відповідає за власний крихітний світ. Що може бути веселіше?
Чесно кажучи, я люблю свою професію, тому що люблю комфорт. Я фотографую вдома, тож маю найкоротший шлях до роботи:)
Мені подобається, як ти можеш розпоряджатися власним часом, як ти можеш зробити перерву, якщо тобі потрібна, або навпаки затриматися допізна, закінчуючи щось складне, але цікаве. Мені подобається, що те, що я фотограф і це дозволяє мені ставити власні цілі і ні в кого не вимагати звіту від мене, крім мене самої.

© Dina Belenko


Jesus Ortiz

Моє мистецтво зосереджене на поєднанні ілюстрації та фотографії, але насправді я почав займатися фотографією ще до ілюстрації. Я думаю, що і фотографія, і ілюстрація допомагають мені передати світ світові.
У сучасному суспільстві дуже важливо говорити коротко і ясно, тому фотографія така важлива. У нас занадто багато інформації під рукою, тому важливо відчути це перше враження під час перегляду зображення.
Моя професія дозволяє мені володіти над своєю роботою. Працюючи без босів, я можу дозволити собі робити те, що мені дуже подобається.
Я вважаю, що творчою роботою потрібно займатися від душі. Тому я зазвичай не працюю на замовлення. Це як робота живописця. Вони роблять свою роботу, і клієнт з нею зв’язується, тому і купує її.
Для мене дуже важливо робити те, що мені дуже подобається. Я б сказав, що я ніколи не обирав мистецтво, але мистецтво вибрало мене.

© Jesus Ortiz

Rosa Roth

Фотографія дозволяє зобразити власний погляд на світ. Мені подобається хвилювання, пов’язане з вирішальним моментом. Це трохи схоже на пошук скарбів. Захоплююче чекати, поки фільм розвинеться, і побачити результати вашої роботи, наприклад. Ви справді зробили це, щоб зафіксувати пейзажі, які ви побачили в потрібний момент? Як виглядає останнє відредаговане зображення? Це, безумовно, найбільш авантюрна візуальна подорож, про яку я можу сказати.
Як редактор я переглядаю та відкриваю багато фотографій на день. Я люблю відкривати нові таланти з усього світу та підтримувати їх на шляху до успіху. РОЗУМНИЙ ПОГЛЯД - мій пристрасний проект. Коли я заснувала його 5 років тому, я відчула, що мобільним фотографам у всьому світі потрібен голос, щоб його прийняли на мистецькій арені. Проект об’єднує всі навички, які я здобула під час навчання на фотографа та графічного дизайнера, і я насолоджуюсь курацією фотографії та спілкуванням із фотографами з усього світу.

THE SMART VIEW / © Moises Levy

Andrey Gudkov

Я почав фотографувати дику природу близько 20 років тому. Перші кроки були сповнені невдач і помилок. Однак у мене було велике бажання і цікавість до цієї непростої справи. З часом та досвідом я розробив свій стиль підпису. Чим більше ви знімаєте, тим більше ви відточуєте свої вміння. З’являються нові ідеї та рішення щодо того, як реалізувати свої ідеї. Технічне вдосконалення фотообладнання дає можливість реалізувати найскладніші творчі завдання!
Світ диких тварин дуже складний, своєрідний, а також закритий. Ви повинні навчитися її розуміти, навчитися читати цю "книгу". Цей процес зовсім не швидкий. Часто речі, які були заплановані, не виходять з першої спроби. Але терпіння і наполегливість і здатність мислити нестандартно вирішують проблему.
Фотографи, які знімають тварин у їхньому природному середовищі існування, навчились відкривати ці маленькі двері у цей закритий світ, вони навчилися знімати та показувати глядачам найцікавіше, що там відбувається. За цією роботою стоїть важка праця, про яку зазвичай не говорять. Глядачі бачать лише гарний фасад приголомшливих фотографій.

На жаль, з кожним роком фотографувати диких тварин стає все важче через багато факторів. Серед них перенаселення людей, скорочення середовищ існування тварин і, як результат, їх зникнення; штучні обмеження фотографування в деяких парках, висока вартість ліцензій, посилення конкуренції серед фотографів та величезна доступність професійного обладнання. Однак я вважаю, що професія фотографа дикої природи сьогодні залишається однією з найскладніших, найромантичніших і найрідкісніших.

© Andrey Gudkov


Джерело статті blog.depositphotos.com