+38 063 95 995 06
Статті

У темряві: 10 порад для вуличної нічної фотографії

Про фотографування протягом сутінкової години багато говорять, але що після цього?
Ніч - це мій улюблений час для вуличної фотографії . Міські пейзажі освітлені безліччю цікавих і барвистих джерел світла, таких як ліхтарні стовпи, неонові вивіски, вітрини магазинів, ліхтарі автомобілів та голі лампочки. Люди одягаються у свої улюблені вбрання для виходу на вулицю. Ніжні сцени вдень можуть раптово стати зловісними та захоплюючими вночі.


Ось 10 порад для вуличної нічної фотографії

1. Використовуйте ідеальні налаштування камери для чіткості вночі

Щоб заморозити рух вдень, найкраще використовувати витримку 1/320 с, а нижчим порогом - 1/160 с.
Вночі все змінюється. У найяскравіших районах ви зможете фотографувати з 1 / 250с, але в більшості випадків найкраще буде використовувати витримку десь від 1 / 160с до 1 / 60с.
Потрібно бути нерухомим та мати ширококутну фокусну відстань. 


Для цього типу фотозйомки необхідна ширококутна лінза, оскільки чим довша фокусна відстань, тим вища витримка, необхідна для збереження чіткості зображення . Завдяки об'єктиву 28 мм або 35 мм стає набагато простішим утримувати камеру на повільних витримках.
Це також допоможе використовувати швидкий простий об'єктив, такий як 35 мм f / 2. Можна знімати на f / 4 у більш яскравих місцях, але можливість зйомки на f / 2.8, f / 2 або навіть f / 1.8 значно розширить ваші можливості.
Нарешті, вам потрібно буде значно підвищити рівень ISO . За допомогою сучасних цифрових камер ви можете фотографувати де завгодно від ISO 1600 до ISO 6400 і отримувати гідну або хорошу якість зображення. Я вважаю за краще знімати з ISO 3200, і іноді переходжу до ISO 6400, якщо це потрібно.

2. Спочатку шукайте джерела світла



Завжди слід звертати увагу на основні джерела світла в сюжеті. Почніть з пошуку гарного джерела світла або місцевості з хорошим освітленн
ям, а потім почекайте, щоб щось сталося.
Зосередьтеся на тому, як ці джерела світла потрапляють на ваші об'єкти. Якщо ви знімаєте магазин із вивіскою, що світиться за спиною, як людина на фотографії вище, тоді, коли предмети проходять повз вас, вони будуть освітлені сильним світлом, яке має чудовий колір. Якщо діафрагма об’єктива не перевищує f / 4, це чудовий спосіб збільшити витримку.
З іншого боку, якщо ви стоїте на вулиці і націлите камеру на джерело світла, як це було зроблено для фотографії вище, тоді світло буде менш вираженим на об’єктах, але ви отримаєте прекрасний фокус на зображенні. Зверніть увагу на різницю між світлом лівої та правої сторони обличчя чоловіка на фотографії.

3. Фотографувати нічне життя



Деякі з найцікавіших нічних вуличних фотографій відбуваються там, де найбільше людей, і саме там нічне життя. 
Тож шукайте нічне життя і знімайте його!
Фантастичним проектом, на який слід шукати натхнення, є серія “ Кардіфф після темряви ” Мацея Даковича .

4. Чергуйте наближення та відступ назад

Я прихильник поради Роберта Капи: "Якщо ваші фотографії недостатньо хороші, ви недостатньо близькі". Однак я часто змінюю цю стратегію вночі.
Я намагаюся наблизитись до багатьох своїх тем, але також намагатимусь створювати композиції, де сюжети - це маленькі аспекти загальної сцени. Вночі фони можуть бути набагато красивішими, ніж вдень, тому часто працює, щоб люди стали другорядним елементом сцени, а не основним фокусом.
Технічна перевага тут полягає в тому, що вам не потрібно використовувати велику витримку затвора, щоб зафіксувати рух предметів, коли ви знаходитесь далі. Ви можете заморозити рухомий об'єкт на 1/60 с подалі, тоді як вам потрібно буде використовувати принаймні 1/125 с, коли близько.

5. Розмиття штатива та натовпу



Для нічної вуличної фотографії, як правило, краще зйомка з рук, оскільки ніколи не знаєш, що цікавого станеться і де це відбудеться. Однак один із випадків використання штатива - це коли потрібно захопити насичену сцену з великою кількістю людей та рухом.
Експериментуйте з меншою витримкою , наприклад 1/8 с, і знімайте багато фотографій. Мені знадобилося багато часу, щоб сфотографувати зображення вище, тому що я хотів, щоб люди розподілилися рівномірно по всій сцені, а також я хотів щось цікаве на передньому плані (зрештою, це була поза жінки на вулиці та чоловіка дивлячись на неї).

Щоб це сталося, потрібно було трохи почекати.

6. Використовуйте спалах

Чи хочете ви спробувати спалах на вулиці, вирішувати вам, але майте на увазі, що це може легко призвести до конфронтації. Я вважаю за краще працювати з обмеженнями природного освітлення на вулиці, і мені також незручно блимати незнайомим людям в обличчя в темних умовах, але багато хто воліє фотографувати таким чином. Це створює фантастичний результат, якщо все зроблено добре.
Використання спалаху звільняє вас від багатьох обмежень фотографування вночі. Ви можете використовувати вищу витримку, включити на фотографію більшу глибину різкості та зменшити зернистість (шум).
Ви можете доручити спалаху виконати всі роботи, освітлюючи сцену, де зона переднього плану освітлена, а все інше темне.
Крім того, ви можете налаштувати камеру на експозицію для сцени, подібно до того, що ви робили б без спалаху, а потім використовувати спалах, щоб додати трохи освітлення для основних об’єктів на передньому плані.

7. Шум і недоекспоноване зображення



Завжди слід правильно експонувати при фотографуванні з високим ISO.
При цьому, навіть з найкращими налаштуваннями, деякі з ваших зображень будуть зроблені в місцях, які занадто темні для правильної експозиції. Неможливо сфотографувати таким чином і виставити кожне зображення ідеально в камері. Для випадкових знімків із чудовим вмістом, які ви хочете зберегти, вам не залишається нічого іншого, як підняти експозицію під час обробки.
Для такого типу фотографії я спочатку ігнорую шум, отримую експозицію та виправляю Lightroom. Після того, як я це зроблю, якщо мені довелося збільшити експозицію на значну кількість, шум буде виглядати жахливо. На щастя, є кілька способів зберегти таке зображення, доки ви фотографуєте у форматі RAW.
Я спочатку забираю його, а потім додаю назад. Я хочу, щоб зображення виглядало зернистим, але щоб шум виглядав приємним. Існує безліч програм зменшення шуму, таких як Photo Ninja, DeNoise Topaz та DxO. Особисто мені подобається вбудоване зменшення шуму в Lightroom. Якщо після його зменшення, шум все ще поганий, я іноді переношу зображення у Photoshop і додаю дуже незначне розмиття Гауса.
Потім я скористаюся налаштуваннями Lightroom, щоб повернути зернистість на фотографію. В результаті вийде не зовсім чітке зображення, але все одно воно буде приємним і красивим.

8. Розмитість та недосконалість

Прагніть зробити свої фотографії максимально чіткими, коли вам потрібна чіткість, але знайте, що фотографія все одно може виглядати фантастично, навіть якщо вона не чітка.
Вам не потрібно ідеально заморожувати рух, коли фотографуєте вночі. Що стосується чіткості, я тримаю свої денні зображення на вищому рівні, ніж нічні. Вони повинні бути цікавими і добре виглядати, і саме це має значення.
Крім того, при витримці затвора близько 1/60 с до 1/30 с, ви можете експериментувати з ручної зйомки з невеликим розмиттям, де ваші об'єкти дещо різкі, але мають невеликий рух до них. Це чудовий спосіб додати образу енергійного відчуття руху.

9. Нічні зображення повинні бути темними



Я вважаю, що нічні кадри повинні виглядати так, як зроблені вночі. Вони повинні бути темними, з глибокими тінями та ділянками, які важко розгледіти та розібрати. Коли ви дивитесь на гістограму нічного зображення, вона повинна знаходитися далі до темної сторони (крайньої лівої), ніж денна.
Коли ви експонуєте нічний знімок, особливо з автоматичними налаштуваннями, камера часто неправильно читає сцену та переекспонує зображення. Фотографія буде яскравою, і ви зможете побачити все так само, як і вдень, але це не буде схоже на реалістичну нічну сцену. У таких випадках вам доведеться трохи знизити компенсацію експозиції на камері.
Є багато ситуацій, коли яскраві нічні образи - це добре, але не бійтеся зробити свої нічні зображення темними та реалістичними.

10. Будьте обережні

Залежно від того, де ви живете, виходити вночі з камерою не завжди є найбезпечнішою ідеєю. Будьте обережні, куди ви йдете, щоб не опинитися в поганій ситуації.

Поради щодо вуличної нічної фотографії: висновок

Отримати красиві вуличні фотографії вночі не завжди просто.
Але якщо ви пам’ятаєте ці поради і часто будете практикуєтесь, ви обов’язково отримаєте чудові знімки!

Автор статті  James Maher