+38 063 95 995 06
Статті

Баланс в дизайні: що це і для чого це вам потрібно

Глибше досліджуючи баланс в дизайні, я натрапила на картинку, яка чудесно показує відсутність балансу в мінімалістичній ілюстрації:
balance-tension.png

Ви бачите, що щось не так в цьому зображенні, його частини не рівноцінні. І ми розуміємо це не лише через розмір квадратів, але і через колір теж. І хоча цей приклад є очевидним, іноді досягнути балансу в дизайні чи фотографії не так і легко, оскільки це фундаментальні принципи, які потребують вивчення.

В цій статті ми розглянемо основи балансу в дизайні і з'ясуємо, чому так важливо його дотримуватись. Зрештою, візуальний баланс це найбільш очевидна річ, з якої варто почати, щоб покращити свою композицію.

Що впливає на візуальну вагу?


Цей список складений на основі робіт Рудольфа Арнхейма, автора психологічних принципів мистецтва.

Depositphotos_173472074_m-2015.jpg

Розмір об'єктів: більші об'єкти є завжди важчими
Форма: нерівні форми є важчими
Форма та простір: позитивний простір важить більше, ніж негативний простір
Ізоляція: ізоляція в просторі також впливає на баланс
Щільність: багато маленьких об'єктів можуть збалансувати один великий
Колір: тепліші кольори важчі, ніж холодні
Яскравість: темніші об'єкти завжди будуть важчими, ніж світлі
Внутрішній інтерес: складність додає більшої візуальної ваги
Текстура: об'єкти з текстурами привертають значно більше уваги
Глибина: більша глибина поля означає більшу візуальну вагу
Сприйняття фізичної ваги: просто уявіть машину проти пера
Місце розташування або положення: візуальна вага збільшується, чим далі об'єкт від центру
Орієнтація: вертикалі важчі, ніж горизонталі. Хто знав?

3 типи балансу в дизайні


1. Симетричний баланс


Це найбільш популярний і найпростіший у дотриманні тип балансу, в якому візуальна вага композиції рівномірно розподілена в кожному напрямку. Цей тип композиції є добре збалансованим і дає відчуття "ідеальної" композиції. 

Варто відзначити, що симетричний дизайн не обов'язково є найцікавішим. Хоча людське око притягується до такого роду симетрії, вона може сприйматися як нудна через відсутність твердого фокусу. Цікаво також, що щось таке незначне, як зміна кольору у композиції з асиметричним балансом може змінити її і зробити якусь сторону важчою. 

Depositphotos_89111988_m-2015-1.jpg

2. Асиметричний баланс


Асиметричний баланс - це навмисний "жест", який створює відчуття напруги та руху в дизайні або фотографії. Зазвичай це означає, що різні елементи або координаційні точки не розподіляються рівномірно, як у симетрично збалансованій композиціїі. І хоч одна сторона преважає іншу, ви все одно відчуватимете рівновагу.

Цей тип балансу краще всього описати як багато маленьких об'єктів, які збалансовують один великий. Балансу немає, але ваші очі сприймають це як баланс. Цей тип композиції створює візуальний інтерес, який трохи привертає увагу, бо є менш очікуваним.

Depositphotos_170001038_m-2015.jpg

3. Дисбаланс


Сучасні дизайнери часто відходять від "стандартів" балансу і шукають нові рішення для привертання уваги глядача. Роботи мистецтва та фотографії без очевидного балансу виражають рух і дію. Для глядача вони є складними, іноді і некомфортними, але це щось нове і цікаве.

Цей тип балансу дійсно привертає увагу і змушує глядача думати. Проте, цей тип балансу в дизайні є найважчим, бо дуже легко порушити баланс і все виглядатиме надто хаотично. 

Depositphotos_88090256_m-2015.jpg

Висновок


Ми розглянули основи балансу в дизайні і якщо вас зацікавила ця тема, не зупиняйтесь і продовжуйте досліджувати її. Звертайте увагу на всі об'єкти в кадрі і аналізуйте, які з них мають більшу вагу. Експериментуйте! :)

Автор: SANDRA IAKOVLEVA