+38 063 95 995 06
Статті

5 незручних фактів про фотографію

Про мистецтво фотографії завжди багато говорять, бо це хобі для величезної кількості людей у всьому світі. Через поширення зображень високої якості з телефонів та максимально доступних, недорогих фотокамер зовсім не дивно, що фотографування таке популярне. Але все не так райдужно, як здається на перший погляд. Є деякі речі, які не комфортно обговорювати. Та все ж, їх необхідно зрозуміти з самого початку.


Нижче 5 фактів про мистецтво фотографії:



1. Більше техніки не зробить вас кращим фотографом


Не зрозумійте мене неправильно, я дуже люблю всіляке фотообладнання. Нові "тушки", об'єктиви та аксесуари завжди цікаві та тішать, але вони не зможуть якимось дивовижним чином перетворити вас на доброго фотографа. Щоб професійно рости, вам потрібно навчитися знаходити цікаві речі, ракурси, людей та освітлення. Техніка допоможе вам зняти це все, але процес пошуку лише за вами.


Кожного разу, коли я думаю про купівлю нового обладнання, то питаю себе: "Чи техніка, якою я користуюсь зараз, гальмує мій розвиток?" Часом відповідь буває ствердною. Так може статися, що об'єктив не підходить для нічної зйомки, бо я не отримаю бажаної деталізації. Або обмежені характеристики самої "тушки" не дадуть зробити фото того розміру, якого бажає клієнт. Інколи в мене вже складена певна картинка в голові, проте з наявною фототехнікою цього аж ніяк не досягти. 


Та все ж, найчастіше, обладнання дозволяє робити такі знімки, як мені хочеться. Реальною причиною бажання нової техніки є просте захоплення новинками. Я можу пристрасно хотіти якусь камеру, але коли вона не покращить моїх світлин, я її не куплю.


Певні зображення вимагають специфічного обладнання. Без телеоб'єктива знімок повного місяця над Андами був би неможливим

Пам'ятайте, що гарна фотографія йде від серця та розуму, а не від гаманця.


2. Нема ніяких особливих секретів



Деякі люди навчаються фотографії швидко, деякі - повільніше, але абсолютно кожному треба вчитися. Фотографія - це мистецтво, а не подарунок долі.


Час від часу люди, дивлячись на мої знімки, кажуть, що в мене просто є талант. Я знаю, що це комплімент, мене так хочуть похвалити, але не можу позбутися відчуття образи. Мені хочеться кричати: "Це не просто талант! Я важко працював, щоб зняти це! Таке фото є результатом багаторічних зусиль, раннього підйому, годин подорожей, навчання й практики, десятків тисяч невдалих знімків й вкладення тисяч доларів в обладнання. Нічого з цієї фотографії не далось мені просто так, я це заслужив".


Звичайно, що я так не говорю. Замість цього я посміхаюся так, ніби щойно почув найприємнішу річ на світі, та просто дякую...



Фотографії можна навчитися. Практикуючись, ви зможете бачити взаємодію ліній та світла для якісної картинки. Або як все буде розміщено хаотично і задумана світлина не вдасться. З плином часу та прикладаючи зусилля ви станете краще бачити різницю. Це робочий процес, щоденна праця над собою.


Так що тут немає чогось вродженого. Фото - це робота.


3. Ви маєте бути терплячими


Я 20 хвилин тримав у руках великий об'єктив, щоб зняти альбатроса в профіль над хвилями.

Бажаю вам багато терпіння.


Я працював гідом по диких місцях для сотень фотографів. Іноді ми приходили на місце зйомки й світло було досконалим або можна було спостерігати за життям тварин в ідеальному місці. Але таке буває рідко. Частіше треба чекати і чекати... і чекати.


Сторінки журналів заповнені захоплюючими світлинами, майже досконалими. Але це вдалося не просто так. Гарна картинка вийде лише в терплячого фотографа.


Найбільше промахів робиться при зйомці північного сяйва

Найкращі світлини завжди вимагатимуть часу та зусиль.

Такою є жорстока реальність для багатьох моїх клієнтів та студентів. Вони просто хочуть отримати гарний знімок. Чесно кажучи, я не дуже терплячий. Я хотів би весь час рухатися й досліджувати щось нове. Але змушую себе чекати й сидіти тихо, щоб піти з чимось хорошим.


4. Бути аматором-любителем не є погано



Якщо ви займаєтесь любительським фото, то це не означає, що ви менш талановиті, аніж професіонали. Насправді, у багатьох випадках, я б сказав, що якраз навпаки. Річ у тому, що професійні фотографи витрачають багато (навіть більшість) свого часу на чорнову роботу: маркетинг, відбір знімків на комп'ютері, а на роботу суто зі світлинами відведено набагато менше часу. Професіонали частіше знімають на замовлення, а не для себе. По суті, фото, зроблені для інших зовсім не такі хороші, як ті, які зроблені для душі. А любителі можуть знімати все, що захочеться. Це значить, що вони знімають речі важливі для них самих.


Добрі навики та художнє чуття - це не обов'язково про професіонала. Деякі з кращих фотографів на зйомці якраз не заробляють. 



І про обладнання! Тут криється найбільша іронія: профі часто не можуть дозволити собі найновішу та найкращу техніку. За винятком топ-спеціалістів, фотографи далеко не мільйонери. З мізерних доходів треба заплатити іпотеку, купити продукти харчування, комп'ютер, програмне забезпечення, оплатити подорожі та, звичайно, вкласти кошти в обладнання. Коли я повністю перейшов на фріланс, нова реальність приголомшила мене. Письменник-фантаст John Scalzi одного разу написав, що не можна залишати роботу на повний день, поки не почнете заробляти вдвічі більше вашого звичайного доходу. На мою думку, це хороший порада.


Тому так, нема нічого поганого бути фотографом-любителем.



5. Пост обробка є інструментом, а не підпорою


Я не перший, хто це каже, але повторюся - нема якогось чарівного фільтра чи інтрумента, який врятує ваше фото. Якщо світлина вже невдала при завантаженні в Photoshop або Lightroom, вона буде невдалою і на виході. Незалежно від того наскільки ви її обріжете, додасте контрасту чи насиченості.


Це фото зайняло багато часу для пост-обробки. Але воно вже було добре скомпонованим. Ніякий Lightroom не покращить погану світлину

Заради Бога, не обробляйте знімки понад міру! Важливим у фотографії є звернення до глядача, коли світлина має зміст. Зробіть своє фото виразним, значущим і вам ніколи не доведеться покладатися на пост-обробку.



Підсумок


Зрештою, найважливішим у фотографії є не остаточне зображення, а сам процес знімання. Отже, забудьте про блискуче нове обладнання, практикуйтесь, будьте терплячими та зробіть свій кращий кадр! Все інше - деталі.


Автор  David Shaw