+38 063 95 995 06
Статті

Фотографії немовлят: підготовка, позування та постобробка

Знімання новонароджених діток, на мій погляд, один з найскладніших (та найвдячніших!) жанрів фотографії. Я фотографувала безліч галасливих весіль, після яких хотілося лише спати, та багато фотосесій в lifestyle, де важко було хоч щось спланувати. Проте, такі зйомки навіть наближено не нагадували процес знімання немовлят.


Мені зайняло кілька років, аби зрозуміти як ефективно взаємодіяти з батьками, створити максимально комфортне та безпечне місце зйомки, та навчитися особливій постобробці. В цій статті ви прочитаєте поради, які допоможуть вам якомога швидше влитися в процес зйомок новонароджених діток, а якщо ви вже цим займаєтеся, то можливо вийдете на якісно інший рівень.

 


Перед тим, як зануритися в процес підготовки до зйомок, мені хочеться дати вам хоч якесь уявлення про мою техніку та стиль, та можливість порівняти його зі своїм. 


Освітлення та приміщення 


Насамперед, я фотографую немовлят лише з природним світлом. В дуже похмурі дні використовую безперервне освітлення у себе в студії, але 99% часу єдиним джерелом світла для фотографій є сонце. Отже, щодо студії. Мені комфортно знімати в себе вдома. Одну зі спалень я перетворила на студію для зйомок новонароджених. Вам теж не буде потрібно багато простору для знімань такого жанру. До прикладу, моя маленька кімнатка 3м х 3м з двома вікнами дає достатньо природного світла та місця, щоби зняти все задумане.



Безпека


Безпека є моїм абсолютним пріоритетом при зйомці новонароджених, нижче в статті йтиметься про це. Мене лякає, як багато професіоналів чи любителів не зважають на неї. На мою скромну думку, якщо ви не ставите безпеку на перше місце, то не займайтесь зйомкою немовлят взагалі. Отак різко, але правдиво.  


Підготовка


При підготовці до знімання малюка поради для комерційного фотографа та звичайного батька, який хоче сфотографувати своє дитя, практично однакові.  

Запам'ятайте кілька важливих кроків для підготовки до фотосесії:


  • Нагрійте приміщення! Я закриваю двері до студії та вмикаю обігрівач у кутку, аби кімната нагрілася приблизно до 26-29 градусів за Цельсієм. Це, як правило, достатня температура, щоби дитинка почувала себе комфортно. Але не забудьте попередити батьків, що в студії тепло, щоби вони легко вдяглися.
  • Вимийте руки. Вжийте всіх заходів, щоби не допустити поширення мікробів. Адже в немовлят ще слабкий імунітет. Не ризикуйте їх здоров'ям!
  • Зніміть всі прикраси. Я ніколи не вдягаю колечка, браслети, кульчики та намиста. Так, ймовірність, що коштовності впадуть на дитину, дуже низька, але все може статися. Хай немовлятко буде в безпеці.
  • Уникайте сильних ароматів. Зір і слух новонародженого поки що не дуже розвинутий, але нюх чутливий. Не наносьте духи/одеколон, запашні лосьйони чи дезинфікатори для рук. Дитинка може погано зреагувати та розплакатись.
  • Спробуйте створити "білий шум". Його звучання притупить голоси, несподівані стуки чи клацання камери - все це може розбудити немовлятко. В мене тепловентилятор служить не лише для нагрівання студії, але створює "білий шум". Якщо ж звуку від вентилятора недостатньо, можна скористатися спеціальним додатком на смартфоні.
  • Заздалегідь підготуйте весь необхідний реквізит, декорації, ковдри, перш ніж що-небудь знімати. Як правило, чим менше переміщати дитинку під час зйомки, тим краще все вдасться.


При підготовці до зйомки немовлятка існує ще один аспект, яких часто замовчують - це робота з батьками дитини. Працюючи фотографом новонароджених, я бачила безліч батьків, які неймовірно гордилися своїм чадом, але й були дуже змучені недоспаними ночами. Таким клієнтам я пропоную каву, аби вони зрозуміли, що в студії на зйомці їм буде максимально комфортно, можна розслабитися та довірити своє дитятко в руки професіоналу. 


Крім того, за роки роботи з новонародженими я сформувала для себе два типи батьків - ті, які біжать до дитини за найменшого пхикання (що дуже природно), та пасивні батьки. Поведінка батьків першого типу може трохи заважати вам працювати, бо потрібно буде знову налаштовуватися. Батьки другого типу, очевидно, мають старших дітей, тому спокійно ставляться до того, що малюк може заплакати. 


Поспілкуйтесь з батьками перед фотосесією, переконайте їх, що безпека їх дитинки понад усе. Поінформуйте, як буде проходити зйомка. Таке відкрите спілкування полегшить вам роботу та заспокоїть особливо нервових батьків. 


Позування


Мені подобаються природні пози новонароджених, я намагаюся зловити дорогоцінне маленьке диво, показати натуральність. Я створила власноруч мішечок, наповнений синтепоном, щоби вкладати на нього дитятко так, як мені потрібно. Дуже рекомендую вам теж таке зробити. В інтернеті є безліч порад щодо особливих поз новонароджених, тому не розповідатиму тут про це. Проте покажу вам основи та кілька технічних аспектів. Якщо ви ще жодного разу не фотографували немовлят, обов'язково ознайомтесь з порадами, як вкласти дитину для знімка. Ніколи не експериментуйте, впевніться, що знаєте все. 


Як вже було сказано - безпека передусім! Зйомка дитинки в природних позах є безпечною, малоймовірно, що вона спонтанно смикнеться чи поворухнеться. Коли дитинці комфортно лежати, ви можете зайнятися макрозйомкою - пофотографуйте милий маленький носик, крихітні ступні та пальчики, красиві губки... Чи знімати немовлятко сповитим, в одязі чи голим - вирішувати батькам. Тому обов'язково спитайте їх, які би фотографії їм хотілося бачити.  



Час від часу вам траплятимуться неспокійні маленькі моделі. Взагалі, рідко коли фотозйомка немовлят проходить абсолютно безпроблемно. Але, якщо все спланувати заздалегідь з батьками дитинки, це збільшить шанси на успішну фотосесію. Отже, попросіть батьків погодувати немовлятко перед зйомкою. Сите маля - щасливе маля. Але не зі всіма діточками це працює. Навчіться відчувати, чого хоче немовлятко, воно саме вам підкаже.  

Голодна дитинка буде плакати, хитати голівкою вперед-назад і відкривати ротик в пошуках їжі. А ще новонароджений може бути неспокійним через холод, це видно по "гусячій шкірі". Чи дитинці надокучають газики - таке може трапитися через велику перерву в годуванні. Проте, іноді зовсім неясно, чого ж маля неспокійне. Можливо, йому некомфортно чи воно вже змучилося. Тоді спробуйте погладити його по голівці чи легенько помасувати спинку. Всі дітки різні, до всіх потрібен різний підхід. 


На фото ліворуч я тримаю голову дитинки для безпеки, на середньому фото також. Ці два фото об'єднані в третьому (справа), щоби склалося враження, що голівка немовлятка на його ручках

Хоча мені більше до вподоби природне позування, я не відмовляюся від кількох "ризикованих" кадрів для різноманітності, хочеться трохи художності. Тут ризиковані в лапках, адже насправді такі кадри знімаються абсолютно безпечно, а вже потім за допомогою редагування в Photoshop їх об'єднують в одну фотографію. Така собі художня ілюзія. Класичними ілюстраціями будуть фото як на прикладі вище, знімки в гамаках чи такі, де дитинка ніби з чогось звисає. Такі світлини ніколи не робляться одним заходом - компонуйте кілька кадрів. В Google можна знайти купу інструкцій як створити фото немовлят з цікавою композицією (composite newborn images). 


Постобробка


Оскільки, я працюю здебільшого з природним світлом, то, зазвичай, не дуже виправляю освітлення в Photoshop. Так, якісь точкові редагування все ж застосовую, але найбільше роботи пов'язано зі згладжуванням шкіри. Невелике пересвічення зображення допоможе розгладити шкіру дитинки, а зйомка в RAW форматі дасть можливість добре виправити експозицію або кольори. 



Моя порада - вам не потрібна величезна студія з масивним фоном, аби створювати чарівні фото. Візьміть, до прикладу, зображення вище - кілька незначних редагувань і змішувань  - і ви створите світлину, якою будете пишатися. Просто знайдіть покрокові інструкції та поради для створення отаких фотографій на підлозі. 


Використовуючи інструменти клонування, змішування і створення/маніпулювання масками шару в Photoshop, ви зможете створити все, що забажаєте. 



Зрештою, лише вам вирішувати, в якому стилі знімати. Мені подобається редагувати лише недосконалості шкіри маляти, але деякі з них я залишаю на макро фотографіях - наприклад, лусочки шкіри, родимі плями, деякі дитячі прищики. А є фотографи, які зовсім трошки виправляють немовлячі фото, переважно залишаючи все як є. Якщо ж замовники точно знають, чого хочуть, то виконайте як просять. 


Автор Elizabeth Moore