+38 063 95 995 06
Статті

Як фотографувати дітей - практичні поради

Фотографу, який працює з дітьми, ніколи не варто забувати про те, що маленькі діти завжди дуже активні. Вони ніколи не сидять на місці, постійно перебувають у русі. Особливо це стосується міміки, очей. Обличчя дитини змінюється практично кожну секунду, навіть якщо вона сидить і, здавалося б, зосереджена на чомусь. Для того, щоб знімки не вийшли змазаними, фотографувати дітей потрібно на коротких витримках. А для цього в деяких випадках (наприклад, якщо умови освітлення не надто сприятливі) вам доведеться трохи піднімати світлочутливість матриці і вести зйомку при досить високому значенні ISO. Навіть найбільш сором'язлива дитина може швидко забути про те, що поруч з нею фотограф і поводити себе природньо чи навіть відчути себе справжньою маленькою моделлю. Пропонуємо вам декілька практичних порад, які пригодяться у роботі з дітьми. 





1.  Познайомтесь. Розкажіть дитині про себе, з якою метою ви прийшли і що збираєтесь зараз робити. Але при цьому намагайтесь не надто зациклюватись на фотосесії. 


2.  Іноді діти бувають дуже сором’язливими. Тому спершу спробуйте фотографувати з далекої відстані. Це дозволить дитині звикнути до вас і налаштуватись на фотосесію. 


3. Ставитись до маленької моделі потрібно серйозно. Розмовляйте з нею. Потрібно зробити все, щоб дитина почувала себе комфортно й водночас поводила себе природно. Не намагайтесь змусити малюка вам позувати. 


4. Для успішної роботи важливим є й настрій фотографа. Не бійтесь на годинку знову відчути себе дитиною. Зумійте побачити світ очима маленької моделі.


5. Дитяча фотосесія не повинна тривати більше двох годин. Дітей швидко втомлюють фотосесії.


6. Якщо ви вирішили фотографувати дитину на вулиці, варто влаштувати фотосесію вранці.


7. Одяг малюка повинен бути яскравим, барвистим.


8. Найцікавіші фотосесії під час прогулянки, тоді малюк цікавиться усім, що його оточує. Ігровий майданчик, парк – хороші місця для фотосесії.


9. Хороші дитячі знімки можна зробити у малюка вдома, у звичній обстановці, в процесі гри. Дайте дитині її улюблені іграшки. Ще один цікавий хід - дати малюку покористуватися дорослими речами. Наприклад, приміряти татові черевики або краватку, мамину сукню чи підбори. У реальному житті всі ці речі для малюка найчастіше бувають забороненими, погратися з ними є його мрією.


10. Будьте веселими, доброзичливими, і трохи дітьми.


Технічні аспекти





  • Експозиція зйомки дитячого портрета залежить від умов освітлення. Якщо дитина спокійно сидить на місці, це зовсім не означає, що вона у наступну секунду не зірветься, щоб побігти за іншою іграшкою. Витримка 1/200 і коротше допоможе заморозити рух у випадку несподіваного повороту подій в кадрі. З цієї ж причини, також варто користуватися режимом серійної зйомки.

  • Об'єктив для фотографування дітей. Принципової різниці немає, на який об'єктив знімати. Якщо ви знімаєте дитину з близької відстані, то вистачить фокусної відстані 35-50 мм, якщо ви хочете залишитися непоміченим і фотографувати дітей на ігровому майданчику або в парку, рекомендуємо використовувати довгофокусний об'єктив. Групу дітей, особливо в приміщенні, краще знімати на об'єктив з фокусною відстанню 15-24 мм.

  • Використання спалаху. Не рекомендуємо використовувати спалах там, де без нього можна обійтися. Великий фотоапарат і так приваблює зайву увагу дітей, а блискучий спалах може стати відволікаючим елементом. При зніманні групи дітей в приміщенні (в дитячому садку, на святі і т.д.) спалах може взагалі заважати основній дії (заняттям, грі або виступу дітей на святі). Що ж робити? Вибирайте світлочутливу оптику, максимально відкривайте діафрагму і виставляйте максимально можливе ISO. Проте не варто вибирати максимальне ІSО вашої камери через появу великих шумів.

  • Точка зйомки для фотографування дітей. Найчастіше любителі знімають дітей з висоти свого зросту, тобто зверху. Верхня точка зйомки в дитячому портреті може бути за умови, якщо дитина дивиться на вас знизу вгору. Але не захоплюйтеся! Класичний портрет людини - це зйомка на рівні очей. Щоб сфотографувати дітей на рівні очей, опустіться - сядьте на підлогу. В крайньому випадку, можна й лягти.

  • Подбайте про збереження своєї техніки. Діти часом діють несподівано. Вони можуть схопитися за об'єктив, кинути іграшкою в камеру, заплювати лінзу об'єктиву і зробити багато чого непередбачуваного. Тому при фотографуванні дітей використовуйте захисні фільтри. Намагайтеся передбачити рух дитини, який може загрожувати вашому фотоапарату.

Як фотографувати новонароджених?





  • Дітей віком до 3 місяців фотографувати найпростіше - вони малорухливі та володіють неповторною енергетикою. Навіть фотографії сплячих немовлят розчулюють глядачів. Для зйомки новонароджених не потрібно спеціальних пристосувань: світло з вікна і два відбивача - сріблястий на відображення і білий на просвіт. При зйомці з сріблястим відбивачем тримайте його навпроти вікна і знімайте з боку відбивача (він заповнює джерела освітлення). Якщо використовувати білий на просвіт, то ставте його між дитиною і вікном, та знімайте проти світла. При цьому світло з вікна стає розсіяним і м'яким - ідеальним для зйомки немовлят. Можна знімати і без відбивача, тільки стежте, щоб не з'являлися різкі тіні.

  • В якості фону можна використовувати махровий рушник пастельних тонів - білого, блакитного, рожевого, бежевого. Він має гарну структуру і підкреслює зворушливість моменту. Дитину можна знімати як в одязі, так і без. Цікаво виглядають дитячі шапочки та шкарпетки, а також додаткові аксесуари - невеликі квіточки, клубки з нитками, плетені кошики і все, що підкаже вам ваша фантазія. Малюків фотографуйте і зверху (з висоти свого зросту за допомогою об'єктива 35 мм), і збоку на рівні їх очей (об'єктивом від 50 мм до 200 мм).

  • Максимально відкривайте діафрагму, щоб у кадрі була маленька глибина різкості - так ви зможете створити дуже ніжну фотографію дитини. При обробці в графічному редакторі не підвищуйте контрастність зображення, а іноді навіть знижуйте контраст, щоб домогтися м'якої картинки.

Переклад з http://studyfoto.ru/kak-fotografirovat-detej  та http://www.takefoto.ru/articles/teoriya_fotografii/1727_nyuansyi_detskoy_fotosyemki