+38 063 95 995 06
Статті

Плівкова фотографія: 6 порад для початківців

Донедавна плівкова фотозйомка мала одну незаперечну перевагу перед цифровою колегою: ця технологія дозволяла досягти набагато вищої якості зображення. У 2020 році практично неможливо відрізнити аналогове фото від зображення, зробленого за допомогою хорошої цифрової камери: сьогодні роздільна здатність цифрових зображень може перевищувати 45,4 мегапікселя! То чому продажі аналогових камер та фільмів продовжують зростати протягом останніх п’яти років?
Надали вам у цій статті відповідь на це питання та зібрали поради для тих, хто хотів одразу перейти до тенденції аналогової фотографії.

Що таке кінозйомка?
Кінозйомка та аналогова фотозйомка є синонімами. Однак аналогова фотографія має більш широке значення. Обидва терміни використовуються для опису технології візуалізації на основі реакцій у світлочутливих хімічних сполуках. Аналогові фотографії можна робити за допомогою плівок, паперу (миттєві аналогові фотографії) або жорстких фотографічних пластин.
Незважаючи на те, що цифрові датчики вже не поступаються плівці за якістю зображення, все ще існує кілька чудових особливостей аналогової фотографії, які відрізняють її від цифрової:
Плівкову фотографію можна використовувати як доказ, оскільки друковані на плівці зображення не можна редагувати.
Плівкова фотозйомка коштує дорого, і аналогові зображення можна легко зіпсувати як на етапі зйомки, так і під час розробки фільму - що спонукає фотографів оволодіти своїми навичками та цінувати кожен кадр.
Ми хотіли б підкреслити останній момент. Професійні кінокамери рідко автоматизуються, а це означає, що фотограф має надзвичайну творчу свободу. Маючи в руках аналогову камеру, ви можете швидко зрозуміти, як різні налаштування камери впливають на кінцевий результат, а потім застосувати ці знання до цифрової фотографії.

Типи плівкових камер, які використовуються в наш час:
однооб'єктивні рефлекторні камери (дзеркальні фотоапарати), камери з двооб'єктивним рефлексом (TLR), камери далекомірів (обчислює відстань за допомогою тріангуляції для точного фокусування), камери типу "зйомка", миттєва камера, стереокамери (для створення зображень з 3D ефектом) , панорамні камери, камери великого формату (для зйомки форматів 102 × 127 мм або більших)

Популярні види фотографічних плівок:
кольорова негативна плівка, чорно -біла плівка, інфрачервона плівка (більш чутлива до світлового спектру, ніж людське око) Найпоширеніший розмір плівки 135 (або 35 мм). Ви також можете вибрати середній формат (120) або великий формат розміром не менше
9 × 12 см.

З чого варто почати? Поради щодо кінозйомки для початківців

Можливо, ви вже використовуєте цифрову камеру. На жаль, вбудовані камери наших смартфонів, а також напівпрофесійні цифрові камери дають нам неясне розуміння того, як працює фотозйомка. Усі вони зосереджені на тому, щоб отримати максимальну віддачу від того, що вони «бачать». Тому вони просто встановлюють правильну експозицію та фокус і дозволяють нам насолоджуватися найкращою картиною.

У випадку з аналоговою камерою якість фотографії залежить від вас. І добра новина полягає в тому, що коли ви навчитеся робити якісні знімки за допомогою плівкової камери, вам буде легко створювати шедеври за допомогою цифрової камери! Тож почнемо.

#1 Використовуйте 35 мм для легкого початку

Плівка 135 (або 35 мм) - найпопулярніший вид плівки. Якщо ви почнете з цього, у вас є великий вибір камер для роботи. Це означає, що ви можете вибрати той тип камери, який вам здасться найцікавішим, і купити таку камеру за вигідною ціною. Навряд чи у вас виникнуть проблеми з купівлею та розробкою плівки. І ще одна велика перевага: плівка для середніх та великих форматів дозволяє зробити менше 16 знімків, а з 35 мм можна зробити до 36!

Найкращі 35-мм фотоапарати всіх часів: LeicaM-A, Pentax K1000, Canon AE-1, Nikon F2, Leica M6 TTL та Olympus OM-1.


#2 Вивчіть правило трикутника експозиції та йдіть далі

Досвідчені фотографи вважають, що якщо сліпо слідувати цьому правилу, ви вбиваєте свою творчість. Однак ми вважаємо, що перш ніж порушувати золоті правила фотографії, потрібно оволодіти ними. Правило трикутника експозиції - це основне правило аналогової фотографії, яке дозволяє уникнути десятків марних плівок. Перші плівкові камери були ручними. Три параметри, які фотограф встановлює, - це ISO, діафрагма (f/зупинки) та витримка. І налаштування цих трьох параметрів взаємопов’язані. Щоб правильно налаштувати аналогову камеру, потрібно підвести підсумок освітлення сцени, потенціалу фільму та завдання. Якщо вам потрібна світліша рамка, вам потрібна більш висока ISO, менша витримка затвора та ширша діафрагма. Розгляньте правило Sunny f16: встановіть діафрагму f/16 у сонячні дні та встановіть витримку так само, як і ваш ISO (наприклад, 1/100 с з ISO 100 та 1/50 с з ISO 50). Прочитайте цю статтю, якщо ви готові «Порушувати правила фотографії як професіонал».

#3 Дізнайтесь, як використовувати фокус шляхом проб і помилок

Аналогові камери часто мають автофокус, але з точки зору цього вони значно повільніші, ніж цифрові камери. З цієї причини на зображеннях рухомі об’єкти часто перебувають поза фокусом, або затвор рухається надто пізно, і об’єкт виходить із кадру.
Ручне фокусування вимагає тренування, мужності та гарного зору. Тому робота з аналоговою камерою - це хороший шанс підвищити свої професійні навички. Почніть зі статичних об’єктів, таких як будівлі, рослини та люди, які сидять або стоять. Потім перейдіть до рухомих об’єктів, щоб кинути виклик собі.
Робіть нотатки під час зйомки! Запишіть налаштування камери та інші хитрощі, які ви застосовуєте до певної фотографії.


# 4 Навчіться знімати чорно-біло і уникайте використання спалаху

Звичайно, ви можете знімати кольоровою плівкою та робити ваші зображення чорно-білими на етапі пост-продакшну. Але якщо ваша мета - навчитися працювати зі світлом і тінню, а також з фігурами, ми рекомендуємо вам зайнятися класичною чорно-білою фотографією з самого початку. Чорно -біла фотографія може здатися складнішою, ніж кольорова. Причина в тому, що ми не звикли бачити світ чорно -білим, і нам важко уявити, як певна сцена виглядатиме без кольорів та їх відтінків. Працюючи з монохромною плівкою, ми повинні звернути увагу на такі аспекти, як контраст, форми, текстури та композиція кадру. Іншими словами, чорно-біла фотографія розвиває наше мистецьке бачення. Перегляньте цю колекцію, щоб надихнутися ідеями чорно -білої фотографії.
Ми також не рекомендуємо використовувати спалах, особливо працюючи з чорно -білою плівкою. Ефект спалаху важко передбачити, якщо ви тільки починаєте з аналогової фотографії. Тому краще використовувати його для фіксації спонтанних сцен і відвертих почуттів (хороший приклад - миттєва аналогова фотозйомка).


#5 Покладайтесь на рамки, провідні лінії та правило Золотого перетину

Баланс вашої композиції - це те, що робить її привабливою для аудиторії. Щоб отримати чудові аналогові фотографії з самого початку, використовуйте перевірені часом правила композиції, які ви знаєте з цифрової фотографії:

Золотий перетин і збалансовані композиції
Слідкуйте за балансом у вашому кадрі. Ваша композиція завжди буде виглядати блискуче, якщо основний об’єкт буде відцентрований або розміщений на перетині ліній сітки 3: 3.

Натуральні рами
Створюйте рамки навколо основних предметів на вашій фотографії, використовуючи все, що ви можете знайти. Наприклад, ви можете сфотографувати морський пейзаж з вікна, лісової галявини через крону дерева або сфотографувати своїх друзів через замкову щілину.

Провідні лінії
А як щодо додавання певної геометрії до вашого знімка? Ви можете використовувати добре сформовані навколишні предмети, щоб ваше зображення виглядало чудово. Наприклад, підкресліть глибину сцени горизонтом, що йде по дорозі, або дозвольте світловому променю розрізати ваш кадр навпіл.

#6 Спробуйте хитрощі, які неможливі з цифровими фотоапаратами


Технологія фотозйомки принципово відрізняється від того, як працює цифрова камера. З цієї причини ви можете досягти лише деяких візуальних ефектів, маючи під рукою аналогову камеру. Ось деякі з них:

Фотозйомка "push and pull"
Цей трюк допомагає вам досягти цікавих напівтонів і глибини і чудово працює з чорно -білою плівкою. Ідея цього полягає в тому, що ви ігноруєте ISO своєї плівки та недоекспонуєте кадр. Потім ви компенсуєте це надмірним розвитком. Ви також можете зробити надекспоновані знімки, а потім недорозвинути їх.

Кінозйомка з простроченим терміном дії
Ви можете купити плівки з простроченим терміном дії за дуже низькою ціною. Інтрига в тому, що ви не знаєте, як будуть виглядати ваші фотографії, поки не розробите використану плівку. Залежно від того, скільки років фільму і як він зберігався, ваші зображення можуть містити футуристичні кольори або непередбачувані (а отже, цікаві) дефекти зору.

Подвійна експозиція
Щоб отримати зображення з подвійною (або багаторазовою) експозицією, вам потрібно буквально об’єднати кілька кадрів в один. Сучасні камери та програми для фотографування дозволяють досягти того самого ефекту. Однак лише аналогова фотографія дозволяє застосовувати багаторазову експозицію багатьма творчими способами. Наприклад, ви не можете рухати плівку і знімати один кадр поверх іншого. Ще одна ідея: ви можете знімати яскраві об’єкти на темному тлі з повільною витримкою.

Висновок
Аналогова фотозйомка - це чудовий спосіб вдосконалити свої професійні навички та відкрити нові творчі прийоми. На відміну від більшості цифрових камер, плівкові камери є наполовину або повністю ручними, що дає вам можливість вчитися методом проб і помилок і прийти до несподіваних професійних відкриттів.

Ще однією перевагою фотозйомки є те, що після тренування з аналоговою камерою ви цінуєте кожен знімок, який ви робите набагато більше. Аналогова фотографія також розвиває корисні навички, такі як просторове та художнє бачення, уяву та терпіння. Все це допоможе вам краще засвоїти улюблену цифрову камеру, а потім зробити портфоліо більш справжнім та привабливим для глядачів.

джерело статті: blog.depositphotos.com