+38 063 95 995 06
Статті

Вивчення терапевтичної фотографії: як ваша камера та хобі можуть допомогти вам у цьому?

Іноді фотографія може бути не просто захопленням чи видом мистецтва. Фотографія також може бути для вас цілком терапевтичною. У середині 70-х, коли масове виробництво невеликих аматорських камер набирало обертів, психолог Джуді Вайзер ввів термін фототерапія, щоб описати вплив фотографії (та інших дій із фотографіями) на людей. Коротше кажучи, фотографія виявилася корисною для боротьби з депресією, стресом, фобіями, тривогою та низькою самооцінкою.
Сьогодні Інтернет-платформа, створена Джуді Вайзер, є багатим джерелом, яке існує як доказ цілющої сили фотографії. Цікавим ресурсом є також The One Project , веб-сайт та додаток, присвячений охопленню травматичного досвіду за допомогою терапевтичної фотографії та розповіді історій.
Ми думали над цим аспектом під час локдауну та запросили професійних та аматорських художників приєднатися до виклику #lockdownart. Фотографи мали платформу для обміну своїми фотографіями, створеними в цей важкий період, як спосіб також показати, що мистецтво та творчість не можна відібрати у них навіть при жорстких обмеженнях. Для багатьох це також була, свого роду втеча, яка допомогла подолати труднощі та зосередитись на художньому вираженні.
У цій статті ми хотіли висвітлити важливу тему терапевтичної фотографії та фототерапії, яка може допомогти вам поліпшити якість життя. Вивчіть деякі прийоми, які ви можете спробувати бачити у своєму хобі як ще один інструмент, де ви можете бути власною підтримкою.


Терапевтична фотографія та фототерапія. Яка різниця?

Почнемо із вступу до терапевтичної фотографії. Це своєрідна самотерапія, що включає фотографування, публікацію, обговорення з іншими людьми та роздуми про власні архівні фотографії, а також про фотографії інших.
Деякі (але не всі) методи терапевтичної фотографії можна назвати арт-терапією. Наприклад, сюди входить створення колажів із фотографій та вихід на вулицю з камерою в пошуках зображень, що відображають ваш внутрішній світ. Такими діями не повинен керуватися терапевт, оскільки це швидше вправи на самовираження, ніж терапія.
Дослідження, проведене 3 роки тому в Ланкастерському університеті, підтвердило, що повсякденне фотозйомка та розміщення зображень в Інтернеті покращують якість життя респондентів у таких сферах, як соціалізація , самообслуговування та потенціал ремінісценції. Інше дослідження показало, що люди, які регулярно роблять селфі, почуваються щасливішими, ніж ті, хто цього не робить.
У свою чергу, фототерапія - це вид терапії, який пацієнти можуть проходити лише під керівництвом та наглядом психолога, психотерапевта чи психіатра. Він широко використовується в групах психологічної реабілітації та підтримки. Приклад фототерапії: вправа, коли пацієнти фотографують те, чого не можуть описати словами, або щось, про що їм боляче говорити.


Які аспекти психічного здоров’я ви можете покращити за допомогою цього виду безкоштовної терапії?

Перевага терапевтичної фотографії перед іншими підходами до арт-терапії полягає в тому, що вона є більш доступною для людей з важкими психічними розладами. Наприклад, люди з депресією чи тривожними розладами іноді не можуть взяти себе в руки, взяти фарбу та пензлі. Фотографування вимагає менших зусиль та спеціальних навичок. Досить бути цікавим і відкритим до можливості, що ця техніка допоможе вам.
Фотографія та робота з фотографіями можуть бути корисними вам або вашим друзям, якщо ви боретесь із наступним:
- Депресія і тривога
- Травматичний досвід
- Низька самооцінка
- Соціальна фобія
- Страхи і складні фобії
- Стрес і відсутність концентрації уваги
- Низька мотивація
Чому фотографування, розміщення та обговорення фотографій допомагають нам справлятися з цими та іншими психічними проблемами? Це може бути виходом для творчості, коли ви відчуваєте, що у вас її немає.
По-перше, робочий процес із використанням камери для фотографування має медитативний та заспокійливий ефект, а розміщення фотографій в Instagram - це контрольоване спілкування на безпечній відстані. По-друге, створення чогось нового з нічого приносить нам задоволення (вивільняється нейромедіатор дофамін) і допомагає нам тренувати мозок завдяки зростанню нових зв’язків. По-третє, фотографії дозволяють нам розмірковувати про теми, про які важко або неможливо говорити (наприклад, про травматичний досвід).
Терапевтична фотографія призначена не лише для тих, хто стикається з проблемами психічного здоров’я. Практика такого роду запобігає психічним захворюванням і покращує якість життя в цілому. Наприклад, регулярні фотозйомки допомагають нам оволодіти самовираженням, і, як результат, вони роблять наше спілкування з іншими більш комфортним і підвищують нашу психологічну стійкість.


5 ідей для самотерапії фотографіями, які можна застосувати для кращого життя

Що вам потрібно: будь-яка камера, блокнот, обліковий запис у соціальних мережах (за бажанням), зручний одяг, якщо ви прямуєте на вулицю, принаймні 10 хвилин вільного часу на день.
Хоча для фототерапії потрібен кваліфікований керівник, терапевтична фотографія є профілактичною практикою, яку кожен може зробити, щоб поліпшити своє життя щодня. Ви навіть можете розпочати сьогодні. Є 6 видів діяльності, які можуть принести користь вашому психічному здоров’ю:
- Фотографування
- Редагування фотографій
- Перегляд старих фотографій та розмірковування над ними
- Показ зображень іншим
- Обговорення фотографій
- Обмін відгуками
Якщо ви приділяєте час цим заняттям, сприймаючи фотографію як інструмент, а не як вид мистецтва, з часом ви вже отримаєте від них користь. Ми склали перелік вправ для терапевтичної фотографії, які допоможуть вам з легким початком роботи, якщо вас цікавить такий тип самотерапії:

# 1 Реагуйте на прикрі думки, фотографуючи

Не можете позбутися нав'язливої ​​думки чи душевного стану? Візьміть свій смартфон або камеру і спробуйте зробити фото, яке відображає ваш стан душі. Прагніть до того, щоб ваша терапевтична фотосесія була немов потоком і поглинала всі ваші думки. Спробуйте знайти візуальну метафору не лише про неприємну ситуацію, про яку ви думаєте, а й про її можливі результати.

# 2 Робіть селфі щодня і показуйте їх іншим

Зйомка автопортретів може бути корисною, оскільки це підвищує нашу самооцінку. Це особливо вірно, якщо ми застосовуємо більш творчий та художній стиль, щоб відобразити, як ми сприймаємо себе. Селфі допомагає нам прийняти і піклуватися про себе краще, а також краще пізнати себе. У довгостроковій перспективі селфі може бути інструментом для вивчення ваших особистих перетворень. Пообіцяйтеся робити автопортрет один раз на день протягом принаймні двох тижнів, і ви будете здивовані тим, як багато ви дізнаєтесь про себе.


# 3 Сфотографуйте речі, до яких ви відчуваєте негативні чи позитивні емоції

Люди не завжди усвідомлюють, що їх турбує і чому. Наш мозок, як правило, пригнічує негативні переживання і захищає від травматичних спогадів (хоча вони можуть бути причиною комплексів та фобій). Фотографування об’єктів, до яких у вас емоційний зв’язок, може допомогти вам розпізнати, прийняти та нейтралізувати переживання. Найчастіше вони пов’язані з дитинством.

# 4 Пишіть історії на основі ваших останніх знімків

Спільнота One Project посилює позитивний вплив фотографії за допомогою техніки розповіді історій. І це справді дуже потужна стратегія! Хоча фотографія допомагає нам сублімувати наш досвід і почати говорити про це як про щось окреме від нас, слова дають нам шанс розпізнати свої почуття та знайти рішення. Сфотографуйте сьогодні, гуляючи вулицею і повернувшись додому, запишіть все, що вам спаде на думку, дивлячись на нього.


# 5 Створіть свою фотокарту

Самостійне дослідження за допомогою фотографії - це захоплююча практика, яка також може залучити інших. Запросіть своїх друзів, членів сім'ї або сусідів на фотоекскурсію по вашому району або по звичному вам маршруту. Сфотографуйте все, що привернуло вашу увагу, а потім намалюйте карту вашої подорожі, зазначивши, які ділянки шляху вам сподобались, і про що ви думали, перетинаючи її.

Заключні думки

Терапевтична фотографія доступна кожному, незалежно від її професійного рівня, обладнання та творчості. Однак усі ці аспекти можна посилити, присвячуючи принаймні десять хвилин на день практикам, в яких фотографія стане для вас лікувальним засобом. Не зосереджуйтесь на кінцевій меті, бо це подорож.
Важливим елементом терапевтичної фотографії є ​​обмін своїми фотографіями з кимось, хто зрозуміє (друзями чи громадами), або опис їх словами, коли ви розмірковуєте про свою роботу. Письмовий і роздумливий аспект цієї техніки також може виявитися дуже корисним, якщо у вас виникають проблеми з передачею своїх думок і почуттів словами.
Іноді спонтанні захоплення можуть обернутися пристрасними проектами. Майте на увазі, що ваші унікальні фотографії також можуть бути частиною вашого портфоліо. Ми завжди раді фотографам з усіх життєвих шляхів, особливо тим, хто хоче продовжувати досліджувати світ та пролити світло на важливі сучасні проблеми.

Джерело: blog.depositphotos.com