+38 063 95 995 06
Статті

5 порад для кращих нічних фото

Нічна фотографія дає змогу спостерігати і фотографувати великі астрономічні об'єкти, включаючи Місяць, зірки, Чумацький Шлях та, навіть, небесні явища, як Північне Сяйво. Якщо ви новачок у нічній фотографії або хочете покращити свої знімки, ось 5 порад, які допоможуть вам на шляху:


1. Оберіть об'єкт


Nighttime-photography-01.jpg

Отримати гарні нічні знімки не так просто, як може здаватись, оскільки, техніка та налаштування відрізняється від тих, які потрібні для зйомок впродовж дня. Прибуття на локацію вночі з очікуванням познімати так само, як і вдень, може, в результаті, викликати розчарування. В темряві ви не зможете побачити достатньо об'єктів, тому пошук гарної сцени може стати надскладним завданням. 


Незалежно від того, що ви хочете сфотографувати: зірки, місяць, метеорити, Чумацький Шлях, - спочатку оберіть об'єкт і місце, де ви хотіли б познімати.  

Це може здатись очевидним, але якщо хочете сфотографувати місяць, то варто з'ясувати в якій фазі він буде. 


Super Blue Blood Moon, Oxford

Вам також слід знати про зміни у світлі, які можуть відбуватися з повним місяцем або новим місяцем. Фотографування під повним місяцем зробить небо та пейзажі яскравішими. Це означає, що ви не зможете сфотографувати так багато зірок, як на новому місяці, але ви побачите красиво освітлений краєвид з меншою кількістю темних тіней.


Жодна з фаз не є кращою чи гіршою, вони просто пропонують різні можливості та варіації в освітленні. Дізнайтесь фазу Місяця та заплануйте, де ви хотіли б, щоб він був на вашій фотографії.


Nighttime-photography-03.jpg

2. Оберіть локацію вдень


Ознайомтесь з локацією впродовж дня. Це допоможе обрати сцену та продумати композицію.


Найкраще оглядати локацію незадовго до настання темряви, щоб уникнути сонця зверху, оскільки, потрібно дивитись вгору, а сонце може засліпити. Дайте собі час, щоб знайти найкращу точку зйомки і добре обдумати композицію, щоб отримати кращі нічні зображення.


Star trails over Mount Everest, The Himalyas, Nepal

3. Додайте елементів


Обравши об'єкт і знайшовши гідне місце для зйомки, ваше наступне завдання - побачити композицію, яка вам сподобається, і яка буде добре поєднуватися з гарним нічним небом. Шукайте цікаві елементи, щоб додати їх в кадр. Елементами, які ви можете додати до місяця та зірок, можуть бути архітектура, дерева, ландшафт або водойма. 


Northern lights dance over Hraunfossar waterfall, Iceland

4. Використовуйте штатив


Щоб стабілізувати камеру та знімати більш чіткі зображення, завжди використовуйте штатив. Вам доведеться керувати камерою в умовах темряви, тому треба буде використовувати більш довгі витримки затвора, щоб зображення було яскравішим, ніж те, що ви побачите очима.


Штатив допоможе вам отримати найкращу якість зображення. Якщо штатива немає, можна імпровізувати - знайти зручне і рівне місце для камери, наприклад, стіну або виступ.

Будь-яке розмиття та рух камери можуть зіпсувати нічну фотографію. Навіть якщо ваші руки настільки ж точні, як у хірурга, ви все одно трохи піднімаєте камеру, коли натискаєте кнопку спуску затвора. Тому, окрім використання штатива, дуже корисним буде пульт для віддаленого керування камерою.


Partial Solar Eclipse, England

5. Підніміть ISO


Щоб отримати гарне фото нічного неба, доведеться використовувати повільну швидкість затвора (довгу витримку). 


Іноді довга витримка може не зовсім відповідати задуму зйомки. Тому, щоб фотографувати швидше (збільшити швидкість затвора), необхідно буде збільшити значення ISO. 


Nighttime-photography-07.jpg

Перевагами використання ISO від 3200 чи 6400 є більша кількість деталей зображення і яскравіша експозиція з меншою швидкістю затвора. Однак, за високе ISO доведеться платити якістю - чим воно вище, тим більше шуму з'явиться на вашому зображенні. 

Я б рекомендував балансувати між значеннями витримки від 1 до 30 секунд і середнім налаштуванням ISO - від 1000 до 3200, щоб отримати найкращий результат без втрати якості. Примітка: Це залежить від об'єкта зйомки, бо рух зірок та Чумацький Шлях вимагатимуть вищого значення ISO. 


Northern Lights (Aurora Borealis) over Ersfjordbotn, Tromso, Nor

Висновок


Як тільки ви почнете експериментувати з цими порадами, невдовзі ви побачите, що фотографування в темряві може бути таким ж приємним та простим, як і впродовж дня. То що ж зупиняє вас, щоб саме сьогодні отримати свій найкращий нічний кадр? :) 


Автор: Jeremy Flint