+38 063 95 995 06
Статті

'Кітовий' об'єктив? Навчіться знімати з ним гарні портрети

Фотографам-початківцям часто доводиться чути, що їх "кітовий" об'єктив можна викинути в сміття. "Кітовим" називають об'єктив, який, зазвичай, продається в комплекті з камерою. Так, звичайно, дорогий якісний об'єктив значно покращить якість ваших фотографій. Проте, ви маєте знати всі можливості своїх "кітових" лінз, щоби використовувати їх в своїх інтересах! У цій статті ми говоритимемо, зокрема, про портрети.


Більшість фотографів швидко переходять на портретні об'єктиви з фокусною відстанню 50мм або 85мм і, зазвичай, мають рацію. Завдяки цим лінзам знімки є дуже чіткими, з ними можна знімати на широкій діафрагмі - F/1.4 або F/1.8 і так досягти красивого розмиття фону на портретах. 


Canon з 50мм об'єктивом, на діафрагмі f/2.0, витримці 1/160c, ISO 100

Canon з 50мм об'єктивом, на діафрагмі f/2.0, витримці 1/160c, ISO 100


Якщо ви плануєте займатися лише зйомками портретів, то, звичайно, вартує модернізувати свою техніку. Але ми живемо в реальному світі, де існує безліч причин не купувати новий об'єктив вже й одразу. Можливо, через відсутність коштів. Або ви ще не вирішили, який жанр фотографії вас справді цікавить. Чи може, це ваша перша камера й ви хочете її добре вивчити, аби в майбутньому докупити щось вартісне. Та, незалежно від причин, гарного портретного фото все ж можна досягти і з об'єктивом, який йде у комплекті з камерою. 


Ми розглянемо кілька обмежень при зйомці портретів на "кітовий" обє'ктив, а, також, кілька порад, як обійти ці обмеження та зняти якнайкращі портрети з тією технікою, яка у вас є. 

 

1. Використання глибини різкості як переваги


Як вже згадувалося раніше, однією з переваг використання об'єктивів преміум класу для зйомки портретів є їх здатність знімати на широку діафрагму, як от F/1.4 або F/1.8. Тоді вдасться легко досягти красиво розмитого тла (боке). Більшість "кітових" лінз можуть знімати лише на діафрагмі F/3.5 (на 18 мм) і F/5.6 (на 55мм), яка не дасть такого розмиття фону, як би хотілося фотографам-початківцям. Але вони, мабуть, не усвідомлюють, що діафрагма не є єдиним важливим фактором для створення боке. 


5.jpg

Для гарного розмитого фону потрібно врахувати ще й відстань від об'єкта до цього фону. Чим далі об'єкт/модель знаходиться від фону, тим кращого розмиття тла можна досягти. Отже, найпростішим способом це зробити - розташувати вашу модель на якнайдальшу відстань від фону. 


Фото вище було зняте на "кітовий" об'єктив, дівчинка сиділа на траві за 10м від паркану. Потім фотограф використав зум, приблизно між 35-55мм, та знімав на максимально відкритій діафрагмі, яка можлива для цієї фокусної відстані. В результаті було отримано знімок, що показано нижче. Правда ж, добре розмитий фон? 



"Кітовий" об'єктив Canon. Це фото було зняте на фокусній відстані 37мм та діафрагмі f/4.5


2. Змініть перспективу


Обидва фото були зняті на

Обидва фото були зняті на "кітовий" об'єктив при діафрагмі f/5.6


Якщо ви не можете розмістити вашу модель далеко від фону, чи на задньому плані є щось, чого не має бути в кадрі, можливо вам допоможе зміна ракурсу зйомки. Встаньте та знімайте модель зверху. Трава, цемент, асфальт, пісок - ці фони добре підходять для зйомки з верхнього ракурсу. Вони кращі на портреті, аніж будь-який інший фон, який не піде в розмиття так, як би вам хотілося.  


Фото з

Фото з "кітового" об'єктива 55мм, f/5.6


Підказка: під час зйомки зверху спробуйте конвертацію в чорно-білий. При цьому трава стане темним фоном, що створить хороший контраст для світлих тонів шкіри. На противагу цьому, бетон часто буде світлим тлом, він гарно контрастуватиме з темними тонами шкіри. Перетворення в чорно-біле зображення зйомки зверху стане прекрасною альтернативою обійти недостатнє розмиття фону, як би хотілося у портретах.


3. Спробуйте знімати на рівні очей 



Зйомка з F/4 або F/5.6 значить, що у фокусі опиниться більше картинки, ніж при використанні F/1.4 або F/1.8. Замість вважати це недоліком, подумайте, як перетворити в перевагу. 


Наприклад, при зніманні з F/5.6 ви можете добре зафіксувати навіть трохи більше руху, не ризикуючи розмитістю. Це відмінна можливість спробувати знімати портрети зверху чи з рівня очей. Фотографуйте дітей, які бавляться з братиками-сестричками; хай вони стрибають чи крутяться; попросіть маму чи тата їх полоскотати. Хоча такі фотографії відрізнятимуться від класичних портретів, де видно голову та плечі, та щирі емоції і рух додадуть їм життєвості.  



Спробуйте познімати на ширший кут, захопіть більше картинки, ніж просто голову та плеч. Тоді перед глядачем розгорнеться ціла історія. Можливо, ви сфотографуєте вихідний день у парку, чи повітряні кульки в день народження дитини, або морозиво спекотного літнього дня. Портрет творять образи, історія та емоції, а не боке фону.  


Коротко про користуванням "кітовим" об'єктивом


Коли мова йде про фотографування "кітовим" об'єктивом, навчіться обходити класичні портрети "голова та плечі". Натомість знімайте емоції, розповідайте історії, при цьому фотографуйте з такої близької фокусної відстані, яку дозволятиме ваш "кітовий" об'єктив. Якщо є можливість максимально віддалити модель від фону для красивого розмиття, зробіть це. Коли змінити ракурс зйомки неможливо, постарайтесь не включати в кадр предмети, що відволікатимуть увагу. Дайте можливість глядачеві зосередитись виключно на об'єкті зйомки.



Безумовно, що "кітовий" об'єктив обмежуватиме ваші можливості зйомки портретів. Але так ви навчитеся вирішувати різні ситуації. Практикуйтеся з технікою, яка у вас вже є, не відкладайте фотографування на потім, коли назбираєте гроші на об'єктив преміум класу. Бо так і набувається майстерність. 


Автор Meredith Clark