+38 063 95 995 06
Статті

12 тенденцій у фотографії 2021 році

Тенденції, що входять у моду, допомагають фотографам краще зрозуміти своїх клієнтів, а маркетологам швидко знайти материіали як допоможуть вам швидко виділитися поміж конкурентів. Також тендеції які задаються у певній сфері, дозволяє знайти спільну мову з цільовою аудиторією. Фотографія (як і інші аспекти нашого життя) зазнала низку змін цього року. Більшість із них пов’язані із глобальними заборонами на все.  Даній статті ми коротко описали основні тенднції сьогодення.


#1Маски є скрізь

З початку минулого року такі аксесуари, як медичні маски та респіратори, стали невідємним нашим аксесуаром. Йдучи до супермаркету чи у громадські місця, ми можемо спостерігати їхнє різноманіття(колір, малюнок, пошив). У певному сенсі маска чи распіратор стала додатковим джерелом інформації про того, хто його носить, а також своєрідним символом часу. Як результат, фотографи починають використовувати маски на своїх моделях як творчий інструмент.

#2 Перехід до вертикальних зображень

Пандемія прискорила багато процесів у житті людини, та поза її життям. Великий відсоток змін припав саме на розвиток технологій та техніки у цілому. Наприклад, домінування мобільних пристроїв над настільними, коли справа стосується використання Інтернету. У 2021 році для бренду електронної комерції набагато важливіше мати додаток та веб-сайт, який орієнтований на мобільні пристрої, ніж веб-платформу, яка орієнтована на настільні комп'ютери. Більше того, ключові соціальні мережі, такі як TikTok, Instagram, WhatsApp та інші, є в першу чергу мобільними. Це і викликало попит на вертикальну фотографію. Так як зараз більшість людей перейшли суто на мобільні пристрої.

#3 Зростання інтересу до природи

У Звіті про візуальні тенденції за 2021 рік виділили саме  «Заспокоєнням у природі», маючи на увазі, що природа має здатність лікувати наш розум у ці нелегкі часи. Нашу гіпотезу нещодавно підтвердила і статистика деяких сайтів. Наприклад за останні місяці клієнти Depositphotos почали частіше купувати зображення природи.
Це означає, що у категорії природи для фотографів є багато потенціалу. Портретна фотографія може бути недоступною у багатьох країнах через карантинні обмеження, але природа завжди під рукою для художників та фотографів.

#4 Селфі, сімейні портрети та зйомки невеликої групи людей

Сьогодення зараз таке, що фотографи не завжди можуть знайти теми для своїх мистецьких починань. І для того щоб організувати безпечну фотосесію в студії, потрібно вжити масу запобіжних заходів, які можуть зайняти багато часу і це не завжди зручно. У той же час, якщо ви хочете регулярно генерувати візуальний портретний вміст, ви можете використовувати в якості моделей своїх співмешканців, членів сім’ї, домашніх тварин, сусідів та себе. Фотосесії завжди можна проводити на свіжому повітрі, у парку, у лісі чи навіть на власному подвірї, якщо є така можливість.

#5 Ностальгічний світогляд

Люди зазвичай люблять фіксувати час чи певну подію за допомогою фотографії. Саме тому у всіх нас є фотографії з дитинства, які повертають спогади і викликають бажання ними поділитися з іншими.
Покоління Y та Z, у свою чергу, відомі своєю допитливістю та зацікавленістю в останні десятиліття (зокрема, 60-80 -ті роки). Це вже знайшло відображення в сучасній рекламі, кіно та моді. Картини, що демонструють естетику минулого, сьогодні на піку популярності.
І ще одна порада - пройдіть маршрут «Кінематографічна естетика», якщо не знаєте з чого почати.

# 6 Ера штучного інтелекту та фотографія

У більшості випадків клієнти фотостоків або ті, хто працює безпосередньо з фотографом, не можуть відрізнити фотографію, зроблену за допомогою машинного навчання, від тієї, яка обробляється за допомогою нейронної мережі. І саме тому штучний інтелект для нас настільки важливий: технології допомагають художникам економити час і сили на рутинні операції, які не потребують творчості. Інструменти, які полегшать життя творчим людям у 2021 році,-це Adobe Sensei, додаток Pic та інструмент для видалення фону на основі штучного інтелекту від Depositphotos.

#7 Зміна ракурсів за допомогою дронів

Аерофотозйомка залишається в тренді і набирає популярність. Вона нещодавно стала одним з найкращих рішень для фотографа, який мусить додтримуватись правила соціального дистанціювання. Що робить його ще кращим, це те, що технологія з часом дешевшає, тому сучасні дрони для професійних фотосесій стають все більш доступними. В результаті аерофотозйомка швидко розвивається. Перелік жанрів "безпілотників" був розширений, включивши аеромоду, спортивну та весільну фотографію.

#8 Справжність як домінуюча сила

Переможець 2 -го місця на фотоконкурсі Depositphotos, Каталін Сараз, @katalin_szaraz, Франція


Поняття автентичності важко описати. От наприклад Depositphotos розпочали конкурс, присвячений автентичній фотографії в 2020 році. У контексті цього конкурсу вони не вимагали від художників показувати щось конкретне, а просили пояснити, що для них означає автентичність. Ваша відповідь на це питання може відрізнятися від того, що думають інші. Однак можемо вважаємо, що кожен має право погодитися з тим фактом, що автентичність у фотографії є протилежністю надмірно відредагованим, інсценізованим та надмірно гламурованим зображенням.


# 9 Загадка все ще живе


Обмеження, пов'язані з фотографуванням інших людей, спонукали художників та фотографів розвиватися у сторону знімання натюрмортів. Вони почали дивитися на своє оточення під іншим кутом і випускати нові унікальні візуальні образи. Шанувальники макрозйомки досягли особливих успіхів. Тенденція до мінімалізму, яка вже кілька років не відходить на другий план, також з’явилася у фотографії натюрмортів. Завдяки цьому ми маємо абстрактні та сюрреалістичні композиції.


#10 Жіноча фотографія та різноманітність


Тенденція різноманітності творчої фотографії існує вже давно. На фотостоках ми бачимо, що зростає попит на зображення людей різного віку, кольору шкіри, культур, стану здоров’я та статі, які займаються бізнесом, спортом чи домашніми заняттями. Ми бачимо відображення цієї тенденції в рекламі, яка зараз часто представлена різними людьми.

Фотографії усміхнених жінок завжди були популярні. Однак із часом образи жінок суттєво трансформувались, особливо стереотипи краси та естетичності стали справою минулого. Перспективними темами для фотографії сьогодні є розширення прав і можливостей жінок та позитивність тіла.


#11 Ода кольорам


Чорно -біла творча фотографія виглядає менш оптимістично, ніж кольорова. Теплі (але не агресивні) палітри кольорів змушують аудиторію почуватись у безпеці, впевнено та оптимістично. Символи оптимізму займає перше місце у списку візуальних тенденцій спілкування, згідно із опитуванням. Ці символи є не тільки об’єктами, які ви знімаєте, але й їх кольорами. Наприклад, кольори Pantone 2021 року - надзвичайно сірий та яскравий. Колір року Dulux - смілива земля. Дослідіть обидві колекції, щоб отримати уявлення про ідеальну кольорову історію цього року: «Кольори Pantone 2021 року» та «Колір 2021 року - відважна земля». Знайдіть ще більше ідей дизайну та фотографії: Весняні кольорові тенденції 2021 року: надихаючі палітри, колекції фотографій та маркетингові ідеї.


#12 Документування активізму


Проактивне ставлення та громадська активність стали найважливішими цінностями для тисячоліть. Захист природи, боротьба за рівність, протести проти експлуатації тварин та рух без нульових відходів-все це дуже обговорювані теми в суспільстві. Більше того, сучасні бренди більше не можуть просувати себе, не заявляючи про свою соціальну місію. Відповідно, активістам, брендам та засобам масової інформації потрібні зображення на соціальні теми.


Короткі висновки:

Тенденції фотографії проливають світло на те, що дійсно важливо для брендів та їх аудиторії сьогодні. Вони також є чудовою відправною точкою для розвитку фотографічних ідей та зміцнення вашого портфоліо.


Виходячи з 12 описаних вище тенденцій фотографії, можна зробити висновок, що 2021 рік - хороший рік для тих, хто вже має досвід фотографування на природі, натюрморту та зйомки з повітря.


Доброю новиною для всіх є те, що технології продовжують прогресувати, а рутинні завдання стають менш трудомісткими для фотографів завдяки сучасним інструментам на базі штучного інтелекту. І це лише кілька статей на винос!


Однак, вивчаючи тенденції, не забувайте, що творча фотографія - це не лише ринок, а й ваше унікальне художнє бачення. Хто знає, можливо, ти колись почнеш новий тренд.