+38 063 95 995 06
Статті

8 способів уникнути пересвіту на фотографіях

Усі фотографії мають темні та світлі місця в своїх фотографіях і саме це додає глибини та є основою для вдалого кадру. Пересвіт може відбуватися як у темних, так і у світлих ділянках. Тіні - це ділянки з чорними кольорами, а світлі ділянки - з білими. На чорно-білих ділянках можуть відсутні деталі, а це, в свою чергу, може призвести до пересвіту. 

У цій статті, нашу увагу буде зосереджено на кульмінаційних моментах і ми розглянемо декілька способів , щоб уникнути пересвічених ділянок на фото. Проблема чистого білого кольору полягає в тому, що він з’являється в місцях, де зазвичай хотіли б бачити деталі - наприклад, красиве небо без деталей.


Чому відбувається пересвіт?

Він відбувається, коли в сцені є інтенсивність світла (від дуже темної до дуже яскравої ) і датчик камери намагається впоратися з величезним динамічним діапазоном або величезними варіаціями світла та тонів від чорного до білого. Фотограф правильно експонував для темних областей, але в результаті датчик камери намагався записати деталі в яскравіших місцях сцени.

Такі ділянки, як правило, неможливо відновити будь-якими способами, але якщо ви знімаєте у raw, є ймовірність, що деякi кадри можна відновити під час подальшої обробки.

Однак цього можна уникнути під час зйомки зображення, і ось кілька порад щодо того, як уникнути пересвіту на своїх фотографіях.


Ось 9 порад:

1. Завжди знімайте у RAW форматі 

Незалежно від умов освітлення, з якими ви працюєте, не завадить знімати в необробленому вигляді, оскільки він записує максимальну кількість деталей та світлової інформації, доступних для зображення. Витрачені основні моменти, які неможливо відновити з файлу jpeg, можуть бути відновлені з необробленого файлу.

2. Використовуйте правильний режим виміру експозиції

Залежно від світла, доступного в кадрі та типу фотографії, яку ви бажаєте зробити, можливо, доведеться використовувати правильний режим вимірювання. Таким чином ваша камера знає, як розрахувати значення експозиції для даної сцени. Приклад: Для пейзажів із використанням матричного вимірювання та портретів із підсвічуванням допоможе використання центрально-зваженого вимірювання.


3. Використовуйте компенсацію експозиції

Незважаючи на те, що це не доцільна порада, якщо немає можливості зафіксувати деталі як в найяскравіших, так і в найтемніших ділянках, найкраще виставити найяскравішу область на зображенні та відновити можливі деталі з тіньової області пізніше під час обробки. Для цього вам може знадобитися недоекспонувати своє зображення, використовуючи функцію компенсації експозиції у вашій камері.

4. Використовуйте гістограму, щоб уникнути пересвітів

Ваша гістограма є потужним інструментом, який допоможе вам уникнути пересвіту. Якщо ваша камера має цю функцію, скористайтеся нею. Є деякі камери, які навіть мають підсвічування. Використовуйте ці функції, щоб уникнути виділення пересвітів.



5. Знімайте під час "золотої" години

Зйомки під час золотої години не дозволять повністю усунути проблему пересвічених фото, але порівняно з опівднем інтенсивність сонця буде меншою. Якщо у вас все ще є сонце у кадрі, вам потрібна буде допомога градуйованих фільтрів ND або використовувати інші методи, такі як брекетинг експозиції або HDR.


6. Виберіть Похмурі дні або знімайте в тіні

Похмурі дні найулюбленіші для фотографа, якщо вони не знімають пейзажі, але допомагають уникнути висвітлених моментів. Як варіант, якщо ви знімаєте портрети в світлий день, найкраще вибрати рівномірно затінену область зі світлом у правильному напрямку, щоб отримати правильно експоновані зображення без відсікання.

7. Використовуйте градуйований ND-фільтр

Коли є сцени, наприклад пейзажі, де небо та передній план мають величезні різниці в інтенсивності світла, ви можете використовувати градуйований ND-фільтр, щоб правильно експонувати небо та передній план. Будьте обережні, як ви розміщуєте фільтр, враховуючи горизонт у кадрі. У сценах, де у вас немає ідеального горизонту, наприклад, в горах, можливо, доведеться скористатися брекетингом експозиції (загальна техніка зйомки декількох знімків одного предмета, використовуючи різні налаштування камери).


8. Знімайте на HDR або робіть брекетинг експозиції

Для сцен, що мають величезний динамічний діапазон, ви можете зняти серію із трьох ( одне правильно експоноване, одне переекспоноване та інше недоекспоноване ) або п’ять зображень та об’єднати їх під час подальшої обробки. Ви також можете створювати HDR-зображення з такими фігурними експозиціями, але не забудьте використовувати штатив для найкращих результатів.


Коли слід допускати пересвічені ділянки на фото?

Бувають ситуації, коли ви можете захопити певні пересвічені моменти. Наприклад, якщо ви знімаєте зображення в приміщенні, і у вас є одне або кілька яскравих вікон, які ви включили у кадр, ваша камера може розпізнати його як виділену область, тоді як ваші очі зможуть бачити елементи як усередині, так і зовні кімнати.

Ці фрагменти можуть бути доцільними, оскільки висвітлювання зовнішніх деталей у вікнах може спростити зображення та змусити глядача зосередитись на тому, що знаходиться в кімнаті, а не дозволяти очам блукати з вікна.



Джерело lightstalking.com